RAT KOJI VODE NEKE AMBASADE PROTIV PREDSTAVNIKA SRBA U CRNOJ GORI NIJE ZABELEŽEN NIGDE U EVROPI: Andrija Mandić o formiranju vlade
Foto: Youtub prtscr / Mediabiro

otvoreno

RAT KOJI VODE NEKE AMBASADE PROTIV PREDSTAVNIKA SRBA U CRNOJ GORI NIJE ZABELEŽEN NIGDE U EVROPI: Andrija Mandić o formiranju vlade

Politika -

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, poručio je da pojedine zapadne ambasade vode "sveti" rat protiv ZBCG, kako im, mimo volje naroda, ne bi dozvolili da budu deo 44. Vlade Crne Gore. Kkao je rekao u razgovoru za Borbu, takav presedan nije zabeležen nigde u modernoj Evropi.

Mandić je naglasio da je ZBCG proevropska i da nije antizapadna koalicija i to je potvrdila prihvatajući principe mandatara Milojka Spajića.

Lider NSD je poručio mandataru Spajiću da bude svestan da će mu stranci upravljati vladom, ukoliko dozvoli da mu je oni i izaberu.

Andrija Mandić, Milojko Spajić, Milan Knežević
foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Istakao je da s nestrpljenjem čeka obraćanje predsednika Jakova Milatovića nakon povratka iz SAD i dodao da će od njegovog stava umnogome biti jasno da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe.

- S nestrpljenjem se očekuje obraćanje predsednika Milatovića nakon povratka u Crnu Goru. Svi žele da čuju da li će biti glasnik želja drugih zemalja ili čuvar volje i slobode svoga naroda, kao i da li će njegova uloga biti svedena na to da se pokorava volji drugih ili će predstavljati simbol nezavisnosti i samostalnosti svoga naroda. Od ovog povratka i njegove objave dobićemo odgovore da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe. I na najnovije strašne i jezive poruke mešanja u unutrašnje stvari međunarodno priznate države, ćute čak i oni koji su dužni ne samo da progovore, nego kriknu glasom odgovornih branilaca svoje zemlje i neotuđivih prava koja pripadaju samo građanima Crne Gore. U javnosti možemo čuti retke ozbiljne ljude, patriote ove zemlje koji kritikuju i ne prihvataju "politiku diktata" jer shvataju opasnost kršenja načela suverenosti i samostalnosti države. Mnogi ćute zbog straha, neki zbog učešća u vlasti, neki se strancima pokoravaju zbog fotelje predsjednika Skupštine ili ministarskih funkcija. Nažalost, takvo postupanje neće ostati samo na nivou lične sramote i neodgovornosti, nego će se prenijeti i na šire kolektive - rekao je Mandić.

Jakov Milatović
foto: Youtube Printscreen

Na pitanje da li je to što mandatar Milojko Spajić odbija da pregovara sa koalicijom ZBCG posledica raznih direktiva koje dolaze sa stranih adresa, Mandić je rekao:

- Mandatar je verovatno svestan da kada ti jednom stranci izaberu vladu, onda to nije više tvoja vlada, nego tuđa. Posle toga, teško ćeš ikada izabrati ponovo svoju narodnu i demokratsku vladu. Sve je, nažalost, počelo sa izborom vlade Zdravka Krivokapića, a danas je pred nama velika borba da odlučivanje ponovo vratimo u ruke legitimno izabranih predstavnika naroda. Možda oni, po oceni mnogih, nisu najbolji, ali to je bio izbor Crne Gore koji smo dužni svi da poštujemo, posebno oni koji su gosti u našoj kući.

Toliko pritiska i toliko "svetog" rata protiv koalicije ZBCG koja je proevropska, nije antizapadna i koja je prihvatila principe mandatara - nije zabeleženo nigde u modernoj Evropi. Zabraniti ćirilici da bude u vladi, srpskom jeziku da bude deo vlasti je ono protiv čega se Zapad bori. Da mi tražimo nešto drugo što nije demokratija i nije volja naroda, što nije ravnopravnost Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, pa da ima nekog objašnjenja za ovu hajku koja se vodi protiv autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda. Zašto ti sa strane traže, a mandatar bespogovorno prihvata, da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, a da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti.

Mandić se zapitao i da li je to multietnička i ravnopravna zemlja, kako piše u Ustavu.

- Ili je ovo zemlja koja treba da zatvori vrata odlučivanja i vlasti svemu srpsko-pravoslavnom. To je pitanje ne samo za mandatara, nego i za ambasadore u Crnoj Gori. Da li ima igde države, suverene zemlje gde se germanski ambasadori hvale kako su u stalnom kontaktu sa mandatarom i redovnoj razmeni mišljenja, a da o tome javnost ne zna ništa. Kako smo došli dotle da se ambasadori više pitaju o Vladi Crne Gore, nego što se pitaju o njihovim vladama. Ta bitnost koju su nametnuli nekim crnogorskim političarima strmoglavo opada kada od Podgorice krenu ka glavnim gradovima svojih država - rekao je Mandić.

Lider NSD se osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori.

- Organizovanje popisa su već dva puta odložile prethodne dve vlade Crne Gore i krajnje je vreme da se ta zakonska obaveza završi. U periodu od velike pobede nekadašnje opozicije na izborima 2020. godine pa do danas, paralelno se vode dva procesa kojima se urušava Crna Gora. Prvi - da se legitimnim političkim predstavnicima srpskog naroda, pobednicima izbora, ne dozvoljava ulazak u vladu, a drugi je da se odlaže u nedogled organizovanje klasičnog popisa. Argumentacija za ta oba procesa je gola sila i brutalno nepoštovanje Ustava i zakona ove zemlje, kao i isključivanje svih demokratskih standarda i procedura koji važe u svim drugim demokratskim zemljama. Pošto je održavanje popisa zakazano za početak novembra i gotovo sve pripremljeno za njegovu organizaciju, svaki pokušaj odlaganja bi proizveo nesagledive posledice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Borba.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track