INCIDENT U BANJSKOJ POKAZAO KAKVU BUDUĆNOST ČEKA REGION: Momirović: Kršenje ljudskih prava je ostavilo posledice na KiM!
Foto: Nemanja Nikolić

Ministar trgovine

INCIDENT U BANJSKOJ POKAZAO KAKVU BUDUĆNOST ČEKA REGION: Momirović: Kršenje ljudskih prava je ostavilo posledice na KiM!

Politika -

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović je danas ocenio da tragični događaji u nedelju u selu Banjska na KiM pokazuju "kakva budućnost čeka region ako se ne izgrade mehanizmi da sve etničke zajednice mogu da učestvuju u javnom i ekonomskom životu", i ako se ne uvede samouprava ugovorena Briselskim sporazumom za opštine sa srpskom većinom na KiM.

- Od najveće važnosti je shvatiti da dugi period unilateralnog i autističnog pristupa, kao i kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava ima svoju posledicu - gubitak ljudskih života - rekao je Momirović u Tirani na Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa i Biznis forumu.

Naveo je da je regionalna saradnja od izuzetne važnosti i da je za sedam meseci ove godine Srbija u trgovinskoj razmeni sa zemljama regiona imala 1,7 milijardi evra suficita.

- Naš cilj je da ubrzamo proces pristupanja Evropskoj uniji i tako dodatno unapredimo kvalitet života naših građana. Takođe, nastavljamo sa naporima da i pored čestih opstrukcija ostanemo čvrsto na tragu produbljivanja regionalne integracije i ekonomske saradnje - rekao je Momirović, saopštio je njegov kabinet.

Rekao je da je zajednički put ka Evropskoj uniji koji podrazumeva slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, a da je veoma opasan put ograničavanje ekonomskih sloboda, naročito u međusobnoj trgovini u regionu, što se sada dešava.

Ukazao je i da, "kada ljudi nemaju poslove, populistička politika preuzima primat".

Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa prethodio je Biznis forum o predstavljanju dostignuća i aktivnosti za uspostavljanje jedinstvenog EU tržišta, piše u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track