VREME JE DA KFOR "PRORADI": Milivojević: Kurti može da napravi haos u regionu!
Foto: Marina Lopičić

Bezbednost

VREME JE DA KFOR "PRORADI": Milivojević: Kurti može da napravi haos u regionu!

Politika -

Povodom zahteva koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio danas predstavnicima zemalja Kvinte da Kfor preuzme kontrolu bezbednosti na severu Kosova, nekadašnji diplomata Zoran Milivojevic kaže da nije uveren da se od međunarodne zajednice, odnosno zapadnih centara moći, može očekivati nešto značajno u prilog smirivanja situacije i kažnjavanja Aljbina Kurtija, ali upozorava i da je krajnje vreme za to.

Milivojević je ukazao da je svakako trenutak da Kfor "proradi", naročito posle dramatičnih dešavanja u Banjskoj u kojima su stradala četvorica Srba i jedan albanski policajac.

- Bilo bi za očekivanje da Kfor proradi i da ta tema bude na forumima gde im je mesto - dodaje nekadašnji diplomata.

Kako kaže, da li će to biti uspešno, ne zna, ali ovoga puta situacija je zaista opasna i ovoga puta svaki pokušaj da se stvar skrajne od onoga što objektivne okolnosti nude i ono što situacija na terenu nudi, predstavlja ozbiljnu odgovornost za one koji se opredele za takav pristup.

- Krajnje je opasno, moguć je sukob i ne može se locirati samo na taj mali prostor. Prošla je Banjska, ali nisam siguran kako to može da ide dalje, ako se eskalira. Kurtija treba, krajnji je momenat, zaustaviti. Napraviće haos u regionu - zaključio je Milivojević.

(Kurir.rs/Kosovo/onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track