KO SU ALBANSKI TERORISTI IZ KUMANOVA! ZLOČINCI ČUVALI HARADINAJA I AHMETIJA! Bili u tzv. OVK, pa došli da seju smrt u Makedoniji!
Foto: Printscreen/Youtube

posle 2 dana Grupa eliminisana i neutralisana

KO SU ALBANSKI TERORISTI IZ KUMANOVA! ZLOČINCI ČUVALI HARADINAJA I AHMETIJA! Bili u tzv. OVK, pa došli da seju smrt u Makedoniji!

Politika -

Vođe razbijene terorističke grupe koja je 2015. godina u Kumanovu ubila osam makedonskih policajaca bili su telohranitelji vođa Albanaca, a klupko se odmotalo posle završetka antiterorističke operacije!

Vođe razbijene terorističke grupe Dene Šehu i Beg Rizaj bili su telohranitelji lidera vladajuće makedonske partije Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i haškog optuženika Ramuša Haradinaja, preneli su tada makedonski mediji.

Teroristička grupa je brojala više od 40 osoba, a posle dva dana je eliminisana i neutralisana, saopštio je tada MUP Makedonije.

Lideri ove grupe su, prema rečima portparola MUP-a Iva Koteskog, ozloglašeni Muhamed Krasnići tzv. komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj tzv. komandant Nato, Sami Ukšini tzv. komandant Sokoli, Beg Rizaj alijas komandant Begu i Dene Šehu alijas Juniku.

Koteski je rekao da su oni Albanci sa Kosova i da se dovode u vezu sa formiranjem brojnih terorističkih i ekstremističkih grupa u regionu, odnosno, kako je rekao, figuriraju kao osnivači paravojnih struktura.

Ostali su, dodao je, makedonski državljani i jedan državljanin Albanije. Deo privedenih je od ranije bio poznat policiji. Teroristi sa sobom nisu nosili lična dokumenta, ali je na licu mesta pronađen arsenal oružja.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Precizirao je da su oni u Makedoniju ušli početkom maja s namerom da sredinom meseca počnu sa terorističkim napadima.

Ko su teroristi?

Šehu je kao pripadnik OVK učestvovao u borbama na Kosovu 1999. godine, te u Makedoniji 2001. godine, nakon čega je bio tjelohranitelj Ahmetija, a često je bio viđen i sa drugim funkcionerima ove partije.

Beg Rizaj, bio je pripadnik OVK u zoni Dukađini na Kosovu, kojom je rukovodio Ramuš Haradinaj. Nakon rata na Kosovu bio je Haradinajev telohranitelj.

Sami Ukšini, poznat kao komandat Sokoli, rođen je u selu Morine kod Đakovice. Njegova porodica je bila baza OVK za Kosovo, Preševo, Medveđu i Bujanovac i Makedoniju. Učestvovao je u borbama u Makedoniji u regionu Lipkovo.

Muhamed Krasnić, poznatiji kao komandant Mališeva, rodom je iz Mališeva na Kosovu. Kao pripadnik OVK učestvovao je u ratovima na Kosovu i u Makedoniji.

Jedini vođa terorističke grupe koji se nije predao policiji je Mirsad Ndrecaj, poznatiji kao komandant NATO. On je unuk Malika Ndrecaj, komandanta OVK na Kosovu.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube

U antiterorističkoj operaciji 2015. u Kumanovu došlo je do žestokog okršaja između makedonske policije i albanske terorističke grupe koji su taj dan planirali istovremeni napad na pet policijskih stanica Zajas, Kičevo, Gostivar, Tetovo i Kumanovo.

Teroristička grupa planirala je tada napade na civilne i nanošenje ogromne štete kako bi sejala strah među stanovništvom, saopštile su vlasti tadašnje Republike Makedonije. Potencijalno mete su bile škole, obdaništa, pijace, masovne sportske manifestacije, tržni centri, prometne ulice.

Međutim, ono što je porazno i mučno bilo za većinu građana Makedonije bila je sahrana ubijenih terorista. Naime, najveći broj ubijenih sahranjen je na Kosovu, ali uz sve počasti, poput heroja palim za slobodu.

Upravo zato danas licemerno zvuči izjava albanskog premijera Edija Rame, koji je uputio poruku Srbiji povodom Dana žalosti, koje proglašeno u Srbiji nakon što su u selu Banjska ubijena četvorica Srba, od kojih dvojica snajperom. od strane tzv. kosovske policije.Dvojica Srba su ubijena dok su sedeli u manastiru. Nisu pružali nikakav otpor, niti pucali na bilo koga, ali su ubijeni snajperskim puškama.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube

O licemerju Rame je u obraćanju uživo pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spisak albanskih terorista

1. Muhamed Krasnići “Mališeva“ (Kosovo)

2. Fadilj Fejzulahu (Kumanovo)

3. Dem Šehu “Juniku“ (Kosovo)

4. Sami Uskini “Sokoli“ (Kosovo)

5. Irfan Lutfiu (Kumanovo)

6. Arsim Bajrami (Vaksince)

7. Fadilj Elšani (Kosovo)

8. Esat Kafedžoli (Kosovo)

9. Ardijan Bujari (Kosovo)

10. Kenan Iseni (Kumanovo)

11. Šefket Avači (Kosovo)

12. Lirim Demiri (Kumanovo)

13. Ajruš Avdia (Kosovo)

14. Betim Kartaši (Kosovo)

15. Genci Šefa (Albanija)

16. Lendrit Rustemi (Kosovo)

17. Enver Klejn (Nemačka)

18. Rufki Dogani (Kosovo)

19. Nasuf Bećiri (Aračinovo)

20. Valdet Zekaj (Kosovo)

21. Bajram Elšani (Kosovo)

22. Nedžmedin Lika (Tetovo)

23. Lirim Krasnići (Kosovo)

24. Sevdail Miftari (Kumanovo)

25. Fatmir Rečica (Kosovo)

26. Beg Bajra – Naser Bajraliu (Kosovo)

27. Fejzula Rušitovski (Brest)

28. Besnik Ajdini (Kumanovo)

Policajci koji su ubijeni u ovom masakru

Žarko Kuzmanovski (32) iz Brvenice, Sašo Samoilovski (32) iz Tetova, Nenad Serafimovski (28) iz Zubovca, Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilijevski.

Članovi porodica i tzv. kosovska udruženja veterana tražile su da žrtve budu sahranjene sa vojnim počastima, budući da su kako su tvrdili "većinom bili veterani rata na Kosovu pred kraj devedesetih". Vlada Makedonije donela je tada, na vanrednoj sednici, odluku da nedelja i ponedeljak, 10. i 11. maj 2015. godine budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track