NEMA BEŽANJA OD DIJALOGA, TO JE JEDINO REŠENJE: Mijačić: Ključni fokus će biti na stabilizaciji severa KiM!
Foto: Nenad Kostić

koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35

NEMA BEŽANJA OD DIJALOGA, TO JE JEDINO REŠENJE: Mijačić: Ključni fokus će biti na stabilizaciji severa KiM!

Politika -

Tragična dešavanja u Banjskoj pokazala su da ne postoji drugo rešenje za KiM od dijaloga Beograda i Prištine, kaže koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, dodajući da će narednih meseci dijalog biti fokusiran na pregovore o stabilizaciji situacije na severu.

- Niko ne može pobeći od dijaloga, dijalog je jedino rešenje, ne postoji drugo i ova situacija u Banjskoj je pokazala da iako možda postoje težnje da se situacija na drugi način reši, to se neće dozvoliti. Pregovori i dijalog su jedino rešenje - istakao je Mijačić.

Navodi da su sva pitanja iz dijaloga koja su bila ranije ostala otvorena.

U tom smislu, kaže da je ostala i obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, ali i implementacija sporazuma o normalizaciji i Sporazum iz Brisela i njegov Aneks iz Ohrida.

- Ono što je novo jeste da se neće dozvoliti više incidenti na severu Kosova i tražiće se stabilizacija prilika na severu - ukazuje Mijačić.

Ističe da je ključno pitanje da li će toj stabilizaciji prilika predstojati dalje aktivnosti pre svega specijalnih policijskih snaga ili će se više angažovati Kfor i Euleks.

Napominje da je angažovanje Kfora i Euleksa opravdani zahtev i potreba srpske strane.

- Mislim da u ovom narednom periodu, narednih nekoliko nedelja, pa i meseci, ključni fokus će biti na stabilizaciji severa, na smirivanju prilika na severu i pregovori će se voditi oko toga, a naravno u paralelnoj diplomatiji i sve ono što je vezano za sporazum o normalizaciji - zaključuje Mijačić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track