ORLIĆ NA SASTANKU SA NOVIM AMBASADOROM KINE U SRBIJI: Upoznao Minga sa situacijom na KiM i pozdravio podršku Kine!
Foto: Foto: Narodna skupština

sastanak

ORLIĆ NA SASTANKU SA NOVIM AMBASADOROM KINE U SRBIJI: Upoznao Minga sa situacijom na KiM i pozdravio podršku Kine!

Politika -

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom NR Kine Li Mingom, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat.

Orlić je, na samom početku razgovora, iskoristio priliku da još jednom čestita Dan osnivanja NR Kine i konstatuje da ambasador Li preuzima dužnost u godini u kojoj se obeležava decenija inicijative „Pojas i put“. S tim u vezi, istakao je veliki značaj koji za Srbiju ima najavljena poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića Pekingu i njegovo učešće na Trećem forumu za međunarodnu saradnju u okviru pomenute inicijative, tokom kojeg će biti potpisan veliki broj važnih bilateralnih sporazuma, među kojima se posebno izdvaja Sporazum o slobodnoj trgovini.

Poručio je da su odnosi Kine i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju, poverenju i čeličnom prijateljstvu, uspostavljenom zahvaljujući predsednicima dve zemlje, Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu.

Orlić je zahvalio NR Kini na čvrstoj, principijelnoj poziciji po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u isto vreme izrazivši podršku Srbije politici „Jedne Kine“. Poručio je da su Kina i Srbija, snažno i dosledno, na strani poštovanja međunarodnog javnog prava i principa UN.

Predsednik Narodne skupštine je sagovornika informisao o izuzetno teškoj situaciji na KiM.

- Neophodno je da se pod hitno prekine teror koji nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini sprovodi Aljbin Kurti, da se zaustavi užasna kampanja etničkog čišćenja i da se sačuva mir koji je ugrožen isključivo Kurtijevom krivicom. Srbija želi da, braneći mir i stabilnost, nastavi dinamičan razvoj ekonomije, infrastrukture, investicija. U ovim i svim drugim oblastima, spremni smo da sarađujemo sa svojim strateškim partnerima, kao i čeličnim prijateljima iz NR Kine - poručio je dr Orlić.

Ambasador Li je tokom razgovora poručio da NR Kina nastavlja da pruža snažnu podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima, prvenstveno kada je reč o poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Istakao je da će Kina, kao stalna članica SB UN, u svakoj prilici i na svakom mestu zagovarati pravdu, poštovanje principa na kojima se UN temelji i biti nedvosmisleno protiv hegemonije i politike sile. Naglasio je i da je, tokom svog mandata, spreman da doprinese sveobuhvatnoj saradnji dve zemlje, kao i da najavljena poseta predsednika Vučića Pekingu predstavlja značajnu priliku za produbljivanje partnerstva i još jednu potvrdu prijateljskih bilateralnih odnosa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track