PETKOVIĆ SE SASTAO SA ŠEFICOM UNMIK-A: Zijade upoznata sa situacijom na KiM i terorom koji Kurtijev režim sprovodi nad Srbima!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

kancelarija za kim

PETKOVIĆ SE SASTAO SA ŠEFICOM UNMIK-A: Zijade upoznata sa situacijom na KiM i terorom koji Kurtijev režim sprovodi nad Srbima!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade, sa kojom je razmotrio političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavnih, tragičnih događaja u selu Banjska, u opštini Zvečan.

Petković je podsetio da je Beograd nebrojeno puta, više od godinu dana upozoravao međunarodnu zajednicu da svakodnevno nasilјe i teror Alјbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije, mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica, što se u noći između 23. i 24. septembra, nažalost i dogodilo. Iako Priština uporno nastoji da fingiranim podacima i kampanjom laži okrivi Beograd za nedavne događaje u Banjskoj, direktor Petković je podsetio da se Beograd, uvek, dosledno zalagao za mir i stabilnost u pokrajini i da srpskoj strani incidenti nisu bili potrebni, već da je sva odgovornost za poslednja dešavanja na Prištini.

Petar Petković, Karolin Zijade
foto: foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je na severu Kosova i Metohije potrebno obezbediti veće prisustvo pripadnika KFORA i EULEKSA, što bi dovelo do veće bezbednosti srpskog naroda. Takođe, Petković je naglasio da je neophodno povlačenje Kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, jer, kako je rekao, ona po Briselskom sporazumu nema šta da traži na severu i građani je vide isklјučivo kao okupacionu snagu, što se svakodnevno i pokazuje nasilјem i terorom koji sprovode.

Direktor Petković je ukazao i da su poslednji događaji nedvosmisleno pokazali da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu, više od deset godina.

Na kraju razgovora, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je šefici UNMIK-a izneo očekivanja Beograda da će misija na čijem je čelu zauzeti balansiran i objektivan pristup u sagledavanju nedavnih tragičnih događaja i u njihovom prezentovanju u njenom narednom izveštaju.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track