LAJČAK U CRNOJ GORI: Vreme je za integraciju regiona u Evropsku uniju
Foto: Beta Milos Miskov

LAJČAK U CRNOJ GORI: Vreme je za integraciju regiona u Evropsku uniju

Politika -

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak poručio je da je vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na svom evropskom putu.

Sumirajući sedmicu, Lajčak u objavi na Fejsbuku naveo je da je u Crnoj Gori učestvovao na Forumu "To be secure", na panelu čiji je fokus bio na budućnosti Zapadnog Balkana.

"Naglasio sam da su izazovi sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana suočavju jedinstveni i da ne možete koristiti pristup koji odgovara svima. Različite okolnosti i etape na individualnim putevima do EU, zahtevaju prilagođen pristup. Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u Uniju, izazvana ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU", poručio je Lajčak.

Dodao je da se u Crnoj Gori sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja će osigurati da Crna Gora iskoristi trenutni zamah za proširenje.

Podsetio je da je pre posete Crnoj Gori, posetio je Strazbur, gde je zasedao Evropski parlament.

"Imao sam priliku da obavestim članove grupa socijalista i demokrata i Evropske narodne partije o stanju u dijalogu i drugim regionalnim dešavanjima. Uživao sam u veoma otvorenoj diskusiji i zahvalan sam na interesovanju za naš rad na Zapadnom Balkanu, jer je glas EP važan u regionu, i šire. Naši zajednički napori su ključni kako bi evropske integracije regiona postale stvarnost", zaključio je Lajčak.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja