PREMIJERKA BRNABIĆ I AMBASADOR HIL POZDRAVILI OSNIVANJE PUPIN INICIJATIVE: Zajedno za bolju budućnost Srbije i Amerike (FOTO)
Foto: Fonet

neprofitna organizacija

PREMIJERKA BRNABIĆ I AMBASADOR HIL POZDRAVILI OSNIVANJE PUPIN INICIJATIVE: Zajedno za bolju budućnost Srbije i Amerike (FOTO)

Politika -

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravili su večeras osnivanje Pupin inicijative i izrazili nadu da će ta neprofitna organizacija sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu doprineti unapređenju odnosa dve zemlje.

Na prijemu povodom osnivanja Pupin inicijative, koja će se baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, Hil je istakao njen značaj i pozdravio mlade ljude okupljene u toj organizaciji, rekavši da će učiniti sve što može da ih podrži.

"Želim da za vas čuje cela američko-srpska zajednica, da svi znaju šta možemo da radimo zajedno za bolju budućnost naših zemalja. Srbija bi bila snažnija da je članica EU, a Unija bi takođe postala snažnija ulaskom Srbije. Time bi i naše partnerstvo i odnos bili jači", kazao je Hil.

Pupin Inicijativa
foto: Fonet

Naveo je da je Pupin inicijativa dokaz da "ima mnogo više toga što spaja nego što razdvaja" srpski i američki narod.

Novu inicijativu, osnovanu na dan rođenja naučnika Mihajla Pupina, 9. oktobra, premijerka Srbije Ana Brnabić opisala je kao "izuzetno važnu" za Srbiju i za njeno partnerstvo i saradnju sa SAD.

"Pupin inicijativa dolazi kao dašak svežeg vazduha, ne samo u kontekstu srpsko-američkih odnosa, već zato što njenim osnivanjem dajete primer mladim ljudima da nastave sa realizacijom snova i sa inicijativama koje menjaju Srbiju", rekla je Brnabić.

1 / 4 Foto: Fonet

Brnabić je kazala da Pupin inicijativa treba da otvori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD, uz ocenu da je u poslednjih sedam godina mnogo urađeno na izgradnji temelja za njihovo poboljšanje.

Ona je ukazala da su SAD najvažniji partner Srbije u razmeni usluga, navodeći da je ona u prošloj godini iznosila 1.300 milijardi evra, i da je suficit dostigao milijardu evra.

Navela je da je tome doprinela "snažna i inspirativna" srpska dijaspora i dodala da će fokus buduće saradnje sa američkim kompanijama biti u razvoju veštačke inteligencije i biotehnologije.

Pupin Inicijativa
foto: Fonet

Izvršni direktor Pupin inicijative i jedan od njenih osnivača Vuk Velebit rekao je da je cilj te organizacije stvaranje novog narativa u odnosima Srbije i SAD.

"Srbija ne sme da posluži kao mostobran za destabilizaciju regiona od drugih sila. Bolji odnosi Srbije i SAD znače i bolju poziciju Srbije u regionu i svetu", kazao je Velebit.

Naveo je da Pupin inicijativa želi aktivnije učešće srpske dijaspore u cilju stvaranja zajedničkih centara u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i digitalne infrastukture.

Pupin inicijativa je prva srpska privatno finansirana, neprofitna organizacija sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, a prema rečima Velebita, neće je finansirati nijedna vlada kako bi imala nezavisnost u radu.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:18

Premijerka Brnabić na postavljanju kamena temeljca na Kablaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track