SPAJIĆ RAZMATRA RAZNE MODELE ZA FORMIRANJE VLADE: Od saradnje sa ZBCG i URA do manjinskog kabineta i koncentracione vlade!
Foto: Printscreen/YouTube

Dani odluke za Crnu Goru

SPAJIĆ RAZMATRA RAZNE MODELE ZA FORMIRANJE VLADE: Od saradnje sa ZBCG i URA do manjinskog kabineta i koncentracione vlade!

Politika -

Pokret Evropa sad (PES) razmatra nekoliko modela za formiranje vlasti, a jedan od njih je tzv. koncentraciona vlada. Ostale opcije koje ta stranka nije isklucila su vlada čiji bi deo bili i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Građanski pokret (GP) URA, te manjinski kabinet koji bi podržali ZBCG ili Demokratska partija socijalista (DPS).

Izvor "Vijesti", blizak najužem rukovodstvu PES-a, navodi da je koncentraciona vlada krajnja opcija i da će se za njom posegnuti samo u slučaju kraha pregovora sa ZBCG i URA, te ako potom ne bude bilo moguće napraviti manjinsku vlast. Mandat koncentracione vlade bio bi oročen, a jedan od zadataka bi bila priprema izbora.

U takvim vladama učestvuju predstavnici svih ili gotovo svih parlamentarnih aktera i one se stvaraju da bi se izašlo iz dubokih političkih i društvenih kriza, vanrednog stanja i slično.

Kad je reč o ZBCG i URA, zvanični pregovori s njima trebalo bi da uslede narednih dana. PES se odlučio na taj potez pošto su Demokrate odbile da šef parlamenta i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsednika Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke. Zbog toga će ponuda Demokratama za učešće u vlasti biti izmenjena .

Prema dogovoru sa Spajićem, Demokratama su, osim vođenja Skupštine, trebalo da pripadnu mesto potpredsednika vlade za bezbednost, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor iz vrha PES-a tvrdi da se još nisu dogovorili kakvu će ponudu uputiti ZBCG, dok sagovornik blizak najužem rukovodstvu kaže da je "na stolu" ponuda koju je ta koalicija odbila krajem avgusta, a koja je uključivala mesta potpredsednika vlade, ministra prosvete, turizma, sporta i mladih, mesta potpredsednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena...

Taj izvor navodi da će GP URA biti upućena "dostojanstvena ponuda", ali da ta stranka ne može da računa da će dobiti ono što očekuje, a to je potpunu kontrolu nad sektorom bezbednosti.

Kad je reč o vladi koja bi imala manjinsku podršku u parlamentu, iz PES-a navode da se do nje može doći uz glasove ZBCG-a ili DPS-a. Ipak, te opcije su daleko, posebno ona s DPS-om.

- To bi značilo kompromitaciju PES-a i nove unutarstranačke probleme i zato je to vanredna opcija - rekao je isti sagovornik.

Građanski aktivista Stefan Đukić ocenjuje da je "zamešateljstvo" u kome se Crna Gora nalazi proizvod lošeg načina na koji je Spajić vodio pregovore.

- Očekujući nešto drugačije rezultate izbora, unapred i prebrzo je isključio mnoge potencijalne postizborne koalicije, što je dovelo do toga da oni koji su preostali podignu svoj ucenjivački potencijal i podignu zahteve. Vremenom smo videli propast nekoliko rundi pregovora s različitim akterima, te potencijalni raskol u koaliciji s kojom je PES izašao na izbore, kao i u samoj partiji - objašnjava on.

Đukić kaže da je nesumnjivo da bi ponavljanje izbora najviše škodilo Spajiću i da bi potencijalno uništilo PES, te da on zato nema izbora, osim da postigne dogovor "s bilo kim".

Dritan Abazović je izjavio da njegova partija dosad nije dobila nikakav zvaničan poziv za pregovore od PES-a, niti da na tome insistira.

- Ako bude bilo nekog poziva, mi nikad nismo bežali od dijaloga. To ne znači da ćemo se i dogovoriti, ali da vodimo dijalog - to je, čini mi se, stvar političke kulture. Što god PES smatra da je najbolja opcija, naša pozicija je kao i dosad vrlo čista i jasna - rekao je Abazović.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track