PRIŠTINI SUSPENDOVANA VIZNA LIBERALIZACIJA! Makron: Poverovali smo vam, niste ispunili očekivanja!
Foto: AP Ludovic Marin

udarac

PRIŠTINI SUSPENDOVANA VIZNA LIBERALIZACIJA! Makron: Poverovali smo vam, niste ispunili očekivanja!

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije zato što Priština nije "održala reč".

Makron je na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da su Prištini ukazali poverenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Francuska sada suspendovala taj proces.

- Poverovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, reč se ne drži, čekam da se dve strane obavežu. To je uslov mira u celoj oblasti - izjavio je Makron.

Bio je čvrst u vezi pristupa koji Pariz ima u dijalogu Beograda i Prištine i uputio je zahtev da se što brže sprovede francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa, što brže organizuju izbori u četiri opštine na severu, kao i formira Zajednice srpskih opština.

- Očekujemo od Kosova i Srbije, organizaciju izbora u severnim opštinama, učešće Srba, formiranje ZSO. Očekujem od Vučića odgovornost, očekujem je i od Osmani i Kurtija - rekao je Makron.

Makron je precizirao da budno prati razvoj tenzija između Beograda i Prištine i da on sam, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje da "osudi napad na severu Kosova", u kojem je ubijen policajac.

- Vučićeva je odgovornost da osudi taj čin, jer pomaže da se uspostavi mir - smatra Makron.

Izrazio je očekivanje da Vučić i Kurti budu odgovorni za ono što rade.

- Ne drži se data reč i u narednim nedeljama očekujem da će strane raditi među sobom. To je za mir u celom regionu - zaključio je Makron.

Kurir.rs/Kosovo Online/Albanian post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track