TEŠKO DO POMAKA: ANALITIČARI: Kako nastaviti s dijalogom kad Priština iz dana u dan PROVOCIRA SRBE?!
Foto: screenshot Video Plus

PESIMIZAM

TEŠKO DO POMAKA: ANALITIČARI: Kako nastaviti s dijalogom kad Priština iz dana u dan PROVOCIRA SRBE?!

Politika -

Teško je razmišljati o povratku za pregovarački sto, pogotovo kad Kurti ostaje na poziciji maksimalističkih zahteva i ne planira da ispuni preuzete obaveze, ocenjuju sagovornici Kurira

Evropski predstavnici konstatovali su na samitu Berlinskog procesa u Tirani da je potrebno da se situacija na KiM deeskalira, osnuje ZSO i nastavi dijalog između Beograda i Prištine. Korak ka tome mogla bi da predstavlja i poseta evropskih zvaničnika Beogradu i Prištini, koju je za 21. oktobar najavio portparol EU Peter Stano, ali sagovornici Kurira ocenjuju da je teško razmišljati o povratku dijalogu kad se iz dana u dan nastavljaju konstantne akcije i provokacije prištinskih institucija protiv Srba na severu Kosova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su svi učesnici samita u Tirani istakli da je krajnje vreme za osnivanje ZSO.

- Što se tiče ZSO, jasno je to rečeno pred Aljbinom Kurtijem, dakle čuo je pojedinačno od svakog predstavnika država članica EU koji su bili prisutni, Evropske komisije, Evropskog saveta, svih ostalih, kako pričaju o neophodnosti da se osnuje ZSO - navela je premijerka koja je učestvovala na samitu.

Ana Brnabić
foto: screenshot Pink tv

Novi pretresi

A da je dijalog jedini put koji vodi napred, poručio je i šef Kancelarije za EU na Kosovu Tomaš Suniog, koji je istakao da EU ostavku gradonačelnika na severu smatra brzim i efikasnim putem napred. S druge strane, Priština ne prestaje s terorom nad Srbima, pa su tako i juče Kurtijevi specijalci pretresali najmanje dve lokacije u Severnoj Mitrovici. U pitanju su lokacije u blizini studentskih domova i u naselju Tri solitera. Takođe, iznad puta koji vodi od administrativnog prelaza Brnjak u pravcu prema Zubinom Potoku okačeno je nekoliko kosovskih i jedna albanska zastava, na svega 500 metara od prelaza Brnjak.

Imajući sve u vidu, analitičari su saglasni u oceni da nastavak dijaloga nije na pomolu. Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da na samitu u Tirani nije bilo ničeg novog, već da su sve poruke samo pokušaj odlazeće administracije da održi entuzijazam i ništa više.

Zoran Milivojević, Aljbin Kurti
foto: Kurir Televizija, AP/Franc Zhurda

- Čuli smo poznate poruke, da su potrebne reforme, deeskalacija, povratak dijalogu, sankcije Rusiji i slično. Za nas je važan Kurtijev dolazak i njegovo učešće u radu samita, što pokazuje da prema njemu nema političkih sankcija, kao ni reakcija na provokaciju koju je izveo kada je nudio našoj premijerki da potpiše Ohridski sporazum. To pokazuje da on i dalje ne menja politiku, da ostaje na poziciji maksimalističkih zahteva, odnosno priznanja Kosova i da mu ne pada na pamet da ispoštuje ranije preuzete obaveze - istakao je Milivojević.

Izgubljene pozicije

Naš sagovornik je ukazao i da Kurtija niko nije prekorio.

- Barem se nije čulo i videlo da mu je dato do znanja da treba da ispoštuju ranije preuzete obaveze, što je u suprotnosti s porukom da je pre svega potrebno formirati ZSO - konstatovao je Milivojević.

Da bi do eventualne deeskalacije moglo da dođe samo ukoliko Zapad i EU pritisnu Kurtija, smatra i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković.

Branko Branković
foto: Kurir Televizija

- Nade za nastavak dijaloga uvek ima, ali jedno priča Zapad, a sasvim suprotno radi Kurti, koji pak ne radi sve to svojevoljno, već po komandi. Mislim da je Zapad izgubio sve moguće pozicije u Ukrajini, a gubi ih i u Izraelu, pa sada pokušavaju da ubrzaju proces na Kosovu kako bi zatvorili barem jedan front. Nisam ipak optimista, iako deluje da bi želeli da zatvore bar jedno pitanje - kazao je Branković za Kurir.

Emanuel Makron Prištini smo suspendovali viznu liberalizaciju!

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je juče da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije zato što Priština nije održala reč. On je na konferenciji za novinare zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom kazao da su Prištini ukazali poverenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Francuska sada suspendovala taj proces.

- Poverovali smo vam o pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, reč se ne drži, čekam da se dve strane obavežu. To je uslov mira u celoj oblasti - izjavio je Makron.

Vjosa Osmani Pristup dijalogu mora da se preispita

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da "četiri elementa jasno dokazuju da Srbija stoji iza sukoba u Banjskoj".

- Kosovo ne može da se ponaša kao da se 24. septembar i Banjska nisu dogodili i potrebno je da se proces dijaloga preispita jer pristup tokom ovih 12 godina nije dao rezultate - rekla je Vjosa Osmani.

I. Žigić/

Bonus video:

01:13

NAKON BANJSKE, SRBIJA SE NALAZI U LOŠOJ POZICIJI Kljaljić: Kurti će ubuduće imati više razumevanja od međunarodne zajednice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track