STIGAO USLOV IZ EU ZBOG POTPISIVANJA SPORAZUMA SRBIJE I KINE: Evo šta su poručili iz Brisela!
Foto: Profimedia

peter stano

STIGAO USLOV IZ EU ZBOG POTPISIVANJA SPORAZUMA SRBIJE I KINE: Evo šta su poručili iz Brisela!

Politika -

Posle potpisivanja veoma važnih sporazuma Srbije i Kinde u Pekingu, među kojima je najvažniji sporazum o slobodnoj trgovini, iz EU je stigao uslov za našu zemlju.

Srbija će, kako je poručio portparol EU Peter Stano, morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u Evropsku uniju.

Peter Stano
foto: Printscreen/Youtube

Stano je objasnio da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

- U kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će na dan pristupanja Evropskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini - rekao je Stano povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma između Srbije i Kine.

On je dodao da povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim licima nije "novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU", prenosi Radio slobodna Evropa.

Da podsetimo, Srbija i Kina su juče u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga, potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini.

Kurir.rs/Blic/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja