VOĐE TERORISTA OVK OSTAJU IZA REŠETAKA: Tačiju i Veseljiju produžena mera pritvora
Foto: Youtube/Al Jazeera English/Ora News

VOĐE TERORISTA OVK OSTAJU IZA REŠETAKA: Tačiju i Veseljiju produžena mera pritvora

Politika -

Specijalizovana veća Kosova u Hagu odlučila su da se mera pritvora liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju nastavi, prenosi Reporteri.

Rešenja o produženju mere pritvora Tačiju i Veseljiju doneo je predsednik suda Čarls Smit III 16. oktobra 2023. godine.

Prema tim rešenjima, Kancelarija specijalizovanog tužioca je 25. septembra 2023. godine uputila podneske na preispitivanje mere pritvora za Tačija i Veseljija.

Navodi se da je Tačijeva odbrana svoje odgovore na taj podnesak dostavila 29. septembra 2023. godine, a Veselijeva 5. oktobra 2023. godine.

Sud je naveo da je pritvor Tačiju i dalje opravdan i da nema promene od poslednje odluke o izricanju te mere i da ostaje srazmerna.

Tome se usprotivila Tačijeva odbrana.

Navodi se da je Veće uvereno da postoji rizik da oni mogu da ometaju napredak sudskog procesa i činiti dalje zločine protiv onih koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji su svedočili ili one koji mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Stoga se kaže da mera pritvora ublažava postojeće komunikacijske rizike i pruža snažne mere zaštite od nekontrolisanih poseta i komunikacije sa članovima porodice i drugim posetiocima.

Ovom odlukom naložieno je Specijalizovanom tužilaštvu da podneske za naredno preispitivanje pritvora za Tačija i Veseljija dostavi najkasnije do 24. novembra 2023. godine.ž

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je 30. septembra 2022. godine podnela potvrđenu izmenjenu optužnicu, koja se sastoji od deset tačaka, gde se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja