NEOPHODNA POSVEĆENOST OHRIDSKOM SPORAZUMU! Saracin: Moramo pokušati da stvorimo agendu deeskalacije!
Foto: Profimedia

Nemački izaslanik za zapadni Balkan

NEOPHODNA POSVEĆENOST OHRIDSKOM SPORAZUMU! Saracin: Moramo pokušati da stvorimo agendu deeskalacije!

Politika -

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je nekoliko dana pre posete "evropske i američke petorke" Beogradu i Prištini, da je potrebna jasna agenda za deeskalaciju situacije na severu KiM primena briselskog i ohridskog sporazuma.

Rekao je da poseta izaslanika Prištini i Beogradu biti novi zamah u dijalogu Beograda i Prištine, posle "terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra".

Kazao je da Nemačka i Evropska unija imaju jasna očekivanja od Srbije da pozovu na odgovornost počinioce napada na severu 24. septembra. On je takođe istakao potrebu da strane budu konstruktivnije i pozitivnije u procesu dijaloga.

- Mislim da bi trebalo da pokušamo da imamo agendu deeskalacije s jedne strane. To jasno opisuju majski incidenti i sada imamo neka nerešena pitanja, ali posebno sada su jasna očekivanja od Evropske unije šta će Srbija dati za deeskalaciju, posebno u vezi sa odgovornošću počinilaca za napad 24. septembra. S druge strane, čvrsto verujemo da nije dobra ideja fokusirati se samo na deeskalaciju, i da bi sa druge strane trebalo da pokušamo da ponovo sprovedemo Ohridski sporazum, i da damo još jedan podsticaj da se vratimo sveukupno pozitivnim rezultatima - kazao je on.

Po njegovim rečima, to je ono što se može očekivati i od Nemačke i od Evropske unije, da će i sada, a posebno sada, pokušati da naprave novi podsticaj za obe strane za sprovođenje Ohridskog sporazuma na terenu i pozivanjem obe strane da budu konstruktivne i pozitivne u ovom procesu. Uprkos "terorističkom napadu na severu", koji je, kako navodi tzv. Vlada Kosova, sponzorisao Beograd, Saracin je rekao da su Briselski sporazum i Ohridski aneks pravno i dalje funkcionalni, ali je potrebno političko preopredeljenje Beograda i Prištine za njihovo sprovođenje.

- Mislim, pravno, (sporazum) još uvek funkcioniše, ali je, naravno, politički jasno da nam je potrebna ponovna posvećenost Ohridskom (sporazumu) i to se može uraditi tako što ćemo ga primeniti, podnošenjem mape puta za implementaciju i preduzimanjem mera korak po korak u sprovođenju Ohridskog (sporazuma) - kazao je on.

Dodao je da je potrebno napraviti novi pomak, a neophodno je i da Evropska unija pokuša da posluži dijalogu.

- Pogotovo posle onoga što se desilo u Banjskoj - naglasio je Saracin.

Kurir.rs/Beta/Kosova Pres

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track