ELEZOVIĆA DRŽE ZATVORENOG UPRKOS NJEGOVOM TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU! Pantović: Sud raspolaže medicinskom dokumentacijom!
Foto: Printscreen/Youtube/Kossev

advokat

ELEZOVIĆA DRŽE ZATVORENOG UPRKOS NJEGOVOM TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU! Pantović: Sud raspolaže medicinskom dokumentacijom!

Politika -

Iliji Elezoviću, koji je uhapšen pod optužbom za navodni ratni zločin 20. septembra, pritvor je produžen za još dva meseca, iako je sudija imao sva potrebna medicinska dokumenta o njegovom izuzetno teškom zdravstvenom stanju, rekao je njegov advokat Ljubomir Pantović.

On ističe i da je još dvojici Srba koji su istog dana, kada i njegov branjenik uhapšeni pod optužbom za navodne ratne zločine, Zoranu Kostiću i Draganu Miloviću takođe produžen pritvor.

Advokat Pantović ističe da je Elezović slučaj specifičan, jer je reč o teškom onkološkom bolesniku, koji je za poslednje četiri nedelje, četiri puta vođen na razne medicinske preglede u Prištinu.

- Posebno je karakterističan slučaj Ilije Elezovića, za koga javnost zna da je u dramatičnom zdravstvenom stanju. Poslednje četiri nedelje Elezović je vođen na razne lekarske preglede u Prištinu. Zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja imao je posete predstavnika Oebsa, Unmika, Euleksa, ombudsmana i dva puta ga je posetio predstavnik Međunarodnog Crvenog krsta iz Ženeve, sve zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja. Sud je raspolagao medicinskom dokumentacijom, koja svedoči i potvrđuje da je on lošeg zdravlja. Čak postoji dokument koji je lekar napisao da zatvorski uslovi mogu da znatno pogoršaju njegovo zdravstveno stanje. Međutim, ništa nije vredelo, pritvor je danas produžen na još dva meseca - naveo je Pantović.

On će sutra uložiti žalbu na odluku suda.

Dodaje i da je odluke o produženju pritvora dostavljena na albanskom jeziku, čime je prekršen zakon.

- Imam sreću da prilično razumem albanski jezik, ali u svakom slučaju krši se zakon na moju štetu i štetu ljudi koje branim - poručio je Pantović.

Advokat podseća da je u prošlosti i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u većem broju slučajeva puštao na privremenu slobodu okrivljene zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

- U slučaju Elezovića to se nije desilo. Ko sve može da utiče na kosovsko pravosuđe ne mogu da kažem. Ali u ovom slučaju zaista su bili ispunjeni svi uslovi da se Iliji Elezoviću odredi kućni pritvor jer je on jednostavno u takvom zdravstvenom stanju da i da želi ne može da ide bilo gde van Severne Mitrovice - kaže Pantović.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track