OGLASIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SASTANKA S VELIKOM PETORKOM: Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

u predsedništvu srbije

OGLASIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SASTANKA S VELIKOM PETORKOM: Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa „velikom petorkom“ u Beogradu, nakon čega se obratio javnosti.

- Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu - rekao je Vučić.

Posle sastanka Lajčak je rekao da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalaciji situaciju u svetlu poslednjih događaja. Lajčak je istakao da "petorka" snažno osuđuje napad na kosovsku policiju 24. septembra i da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi, te da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu.

"Moramo biti jasni u tome da najoštrije osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi učesnici moraju biti privredeni pravdi i očekujemo potpunu saradnju Srbije i konkretne akcije kada je ovaj događaj u pitanju", rekao je Lajčak.

Lajčak je kazao da obe strane moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa, kao i da bez toga "nema ni evropske budućnosti za obe zemlje". On je najavio da će nastavak dijaloga biti na agendi sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak, a to će biti i tema Saveta Evrope kasnije sledeće nedelje.

Podsetimo, "velika petorka" prethodno je posetila i Prištinu, a Lajčak je u Prištini izjavio da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje.

Sastanku su prisustvovali savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.

Kurir.rs

Bonus video:

00:47

SRBIJA MORA DA PRONAĐE NOVE SAVEZNIKE U EU Miletić tvrdi da samo ovih 5 ZEMALJA TO MOGU DA BUDU: Moramo da se fokusiramo na njih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track