AMBASADOR ĐURIĆ: Proterivanje igumana pokazuje želju Kurtija da zatre SPC na KiM
Foto: Kosovo online

AMBASADOR ĐURIĆ: Proterivanje igumana pokazuje želju Kurtija da zatre SPC na KiM

Politika -

Proterivanjem igumana manastira Devina voda, Fotija, bez ikakvog pravnog osnova, na brutalan način, šalje se signal da Aljbin Kurti želi ne samo da proterivanje svih Srba sa Kosova, već i zatiranje Srpske pravoslavne crkve, izjavio je za Kosovo onlajn ambsador Srbije u SAD Marko Đurić.

On je rekao da će obavestiti vladu SAD o proterivanju igumana Fotija, o kršenjima osnovnih verskih prava Srba na Kosovu i o ugnjetavanju SPC.

"Tako nešto u 21. veku, bilo gde u svetu, je nešto što zahteva oštru reakciju međunarodne zajednice“, naglasio je Đurić u Vašingtonu, gde se održava konferencija posevećena Kosovu, u organizaciji Ambasade Srbije.

Đurić je izrazio uverenje da SAD ne podržavaju takvo delovanje Prištine i da će preko svojih predstavnika naći način da pošalju jasnu poruku režimu Aljbina Kurtija da je to neprihvatljivo.

Uoči početka skupa, episkop istočnoamerički Irinej rekao je za Kosovo onlajn da je deportacija igumana manastira kod Zvečana „stračna stvar“.

"I ovde u SAD moramo da promovišemo stav naše crkve, našeg naroda. To je važno, jer ako mi ne iznosimo tu istinu, ko će? Ne smemo se sakriti u mišju rupu, već da izađemo u javnost, da govorimo o sebi, crkvi… Kada ljudi to čuju, menja se ideja o SPC…“, dodao je episkop Irinej.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track