POKAZALI DA NI SRPSKA CRKVA NIJE DOBRODOŠLA NA KOSOVU: Arno Gujon o proterivanju igumana Fotija sa KiM!
Foto: Eparhija raško-prizrenska

PORUKA

POKAZALI DA NI SRPSKA CRKVA NIJE DOBRODOŠLA NA KOSOVU: Arno Gujon o proterivanju igumana Fotija sa KiM!

Politika -

Proterivanjem igumana manastira Devina voda Fotija kosovske vlasti poslale su poruku da ni predstavnici crkve nisu dobrodošli na Kosovu, rekao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona Arno Gujon.

Gujon je za Kosovo onlajn rekao da ako se pogleda kome su prištinske vlasti ranije zabranjivale ulazak na Kosovo i koga su proterale, a proterale su predstavnike države Srbije, humanitarce i sada predstavnike srpske crkve, jasno je da žele da onemoguće opstanak Srba na Kosovu.

- To su tri stuba na kojima počiva srpski narod na Kosovu i Metohiji. Jedini cilj je da Srbi odu i svi koji podržavaju i omogućavaju taj opstanak Srba na Kosovu i Metohiji su na meti prištinskih vlasti - objasnio je on.

Arno Gujon
foto: Vladimir Šporčić

Rekao je da se pored fizičkog, sada vrši i pravno nasilje nad Srbima, što je nešto nezamislivo i nešto što ne sme da se dopusti.

Upitan za posetu međunarodne petorke Beogradu i Prištini, rekao je da od međunarodne zajednice očekuje da uvažava šta se dešava na terenu i da na osnovu pravih činjenica donosi odluke.

- A te činjenice su poznate, znamo ko krši sve sporazume od 1999. do danas. Već deset godina nema ZSO. Međunarodna zajednica ima svoj deo odgovornosti u tom nesprovođenju sporazuma i nadam se da će poručiti Prištini šta mora da poštuje. Takođe, nepoštovanje osnovnih ljudskih prava je da početkom 21 veka Srbi žive u getoima bez osnovnih sloboda – slobode govora, mišljenja, kretanja. Nadam se da će petorka da poruči Kurtiju da mora da se ponaša na civilizovan način. Ipak smo u Evropi i ipak je to 21 vek - rekao je on.

Gujon, koji je učestvovao na konferenciji o Kosovu u Vašingtonu, kazao je da srpska dijaspora razume potpuno situaciju na Kosovu, a razume i na koji način razmišljaju stranci.

- U Americi ne znaju samo jezik, već poznaju i američki mentalitet. Predstavnici dijaspore će moći kao naši narodni ambasadori da predstave osnovna kršenja ljudska prava srpskog naroda na KiM. Bitno je što smo ih okupili u Vašingtonu. To je drugi put ove godine. To je veliki rad naše ambasade i mi ćemo zajedno nastaviti borbu za pravdu i istinu - kazao je Gujon.

Podsetio je da je, kada je Francuzima ranije govorio o tome šta se dešava na Kosovu, uvek ukazivao da se to dešava u blizini njihove zemlje, na svega 2.000 kilometara od Francuske.

- U Beogradu to nije 2.000, već 350 kilometara. Svako može a i mora makar jednom da obiđe KiM. Moj život je promenio susret sa KiM. Verujem da će promeniti život i pogled svakog Srbina iz Srbije ili dijaspore koji kroči na tlo KiM. To je izvorište identiteta srpskog naroda - naglasio je Gujon.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track