ŠARL MIŠEL UPUTIO PORUKU LIDERIMA ČLANICA EU: Dijalog Beograda i Prištine jedna od urgentnih tema!
Foto: EPA / DUMITRU DORU

Predsednik Evropskog saveta

ŠARL MIŠEL UPUTIO PORUKU LIDERIMA ČLANICA EU: Dijalog Beograda i Prištine jedna od urgentnih tema!

Politika -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je liderima država članica EU pred sutrašnji sastanak u Briselu pozivno pismo u kojem ih obaveštava da će među urgentnim temama biti i dijalog Beograda i Prištine.

Mišel je naveo da postoje važna spoljnopolitička pitanja koja izazivaju zabrinutost i da je među njima odnos Beograda i Prištine.

Istakao je da sastanak Evropskog saveta dolazi u vreme velike globalne nestabilnosti i nesigurnosti, koje su nedavno pogoršane dešavanjima na Bliskom istoku.

- Ovaj razvoj događaja zahteva našu hitnu pažnju, a da nas ne odvrati od naše kontinuirane podrške Ukrajini. Naša odgovornost je da ostanemo ujedinjeni i koherentni i da delujemo u skladu sa našim vrednostima sadržanim u ugovorima - naveo je Mišel u pismu.

On je ukazao da je situacija na Bliskom istoku i da očekuje da na sutrašnjem sastanku još jednom najoštrije osude "Hamasove brutalne i neselektivne terorističke napade na Izrael i priznaju pravo Izraela da se brani, u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom". Takođe će biti ponovljen poziv na hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, naveo je Mišel.

Istakao je i da pogoršanje humanitarne situacije u Gazi i dalje izaziva veliku zabrinutost.

- Moramo da razgovaramo, pre svega, kako da hitno obezbedimo efikasnu isporuku humanitarne pomoći i pristup najosnovnijim potrebama. Drugo, moramo se angažovati, na ujedinjenom i koherentnom frontu, sa partnerima kako bismo izbegli opasnu regionalnu eskalaciju sukoba. Štaviše, ponovno pokretanje mirovnog procesa zasnovanog na rešenju dve države je jedini put napred. Na kraju, trebalo bi da se pozabavimo efektima ovog sukoba u Evropskoj uniji – to uključuje sagledavanje njegovih implikacija na koheziju naših društava, našu bezbednost i migraciona kretanja - upozorio je Mišel.

Jedna od tema sutrašnjeg sastanka biće i migracije, odnosno procena koraka preduzetih od poslednje rasprave vrha EU u Granadi.

- Takođe ćemo pokriti i druga spoljnopolitička pitanja koja izazivaju zabrinutost – uključujući situaciju u Sahelu, odnose Prištine i Beograda i Južni Kavkaz - napisao je Mišel.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track