SAGOVORNICI KURIRA O ZAHTEVU DA SRBIJA DE FAKTO PRIZNA KOSOVO: EU napustila poziciju neutralnog faktora!
Foto: privatna arhiva

NOVI PRITISCI

SAGOVORNICI KURIRA O ZAHTEVU DA SRBIJA DE FAKTO PRIZNA KOSOVO: EU napustila poziciju neutralnog faktora!

Politika -

Vlast u Beogradu treba zahteva da se fokus pregovora sa Prištinom vrati na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN

Nakon poziva evropskih zvaničnika da Srbija de fakto prizna Kosovo, naša država treba da zahteva da se fokus pregovora dve strane vrati na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocena je sagovornika Kurira koji ističu da je to jedini organ koji je ovlašćen za rešavanje pitanja statusa Kosova. Podsećanja radi, posle odvojenih sastanaka u Briselu evropskih zvaničnika sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, poručeno je da Kosovo treba da radi na formiranju ZSO, a da Srbija s druge strane da de fakto prizna Kosovo.

Gaženje Rezolucije 1244

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović za Kurir je ocenio da EU i takozvana velika petorka neovlašćeno rade posao Saveta bezbednosti UN.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

- Pitanje statusa Kosova nije u nadležnosti ni EU ni velike petorke, ono je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti. Drugo, smatram da sve to što se čini u okviru EU i uz asistenciju SAD, te nekakvih "petorki", nije u skladu sa rezolucijom 1244 i praktično je ilegalno delovanje koje nije u skladu sa poštovanjem međunarodnog prava, povelje UN i rezolucije 1244, a da ne govorimo da nije u skladu sa Ustavom Srbije. Jednostavno, zahtevi koji se upućuju Srbiji kao suverenoj nezavisnoj zemlji, suprotni su međunarodnom pravu - jasan je Jovanović.

Kako ukazuje, od faze kada je trebalo prvo da se formira ZSO, što je dogovoreno još 2013, prešlo se ovim najnovijim stavom EU u fazu nekakvog paralelnog tretitranja ZSO sa svim drugim otvorenim pitanjima.

- To je odstupanje od ranijih dogovora i pokušaj ucene Srbije da prihvati promenu svog principijelnog stava. Naime, EU je napustila svoju deklarisanu poziciju statusno neutralnog faktora. A za takvo delovanje EU nema mandat SB kao jedinog ovlašćenog organa za pitanje statusa Kosova. Zato je vreme da Srbija kaže da želi put EU, ali ne po cenu napuštanja rezolucije 1244 i treba da zahteva vraćanje na kolosek Rezolucije 1244 - zaključio je Jovanović.

Pritisak na Srbiju

Snežana Paunović
foto: Zorana Jevtić

Istog je stava i Snežana Paunović, član skupštinskog Odbora za KiM, koja ocenjuje za Kurir da je poziv na de fakto priznanje Kosova samo još jedan vid pritiska na predsednika i zvaničnike Srbije i to, kako kaže, svesno u predvečerje izbora.

- Njihovo priznanje te Frankenštajn države nas ne obavezuje. Za Srbiju je Kosovo i Metohija de fakto južna srpska pokrajina, pa ako smo doši do faze da se nameće nečiji de fakto stav, evo neka prihvate oni nas, jer se naš stav poklapa sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i najvažnije u skladu je sa Ustavom Srbije - kratko je poručila Snežana Paunović.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track