FON DER LAJEN U POSETI ZAPADNOM BALKANU O PROŠIRENJU EU: Analitičari: Hoće da nas "usisaju", spremni da zažmure na jedno oko!
Foto: Profimedia

diplomatija

FON DER LAJEN U POSETI ZAPADNOM BALKANU O PROŠIRENJU EU: Analitičari: Hoće da nas "usisaju", spremni da zažmure na jedno oko!

Politika -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je započela četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region. Ocena stručnjaka je da EU definitivno pokušava da u, trenutnim svetskim okolnostima, ubrzano "usisa" prostor Zapadnog Balkana pod svoje, te da će u tom smislu biti spremni i da, što se kaže, zažmure na jedno oko.

Naime, fon der Lajen će pored Beograda, posetiti Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Prištinu.

- Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan - saopštila je ranije Evropska komisija.

Jaksa Scekic
foto: Printscreen

Dugogodišnji novinar Rojtersa Jakša Šćekić za Kurir je ocenio da ovo jeste jedan korak zemalja Zapadnog Balkana ka EU.

- Mislim da su procenili da je bolje da zažmure na jedno oko i da polako usisavaju region kod sebe jer misle da će tako izbeći mnoge probleme koji postoje na Zapadnom Balkanu. Istina, biće to jako dug proces i biće po sistemu "vi uradite ovo mi ćemo vam dati pare ili pak ako ne uradite nećete dobiti pare". Ali, sada se definitivno ozbiljno bave Zapadnim Balkanom jer procenjuju da im je bolje da nas imaju pod sobom, pa će polako, mic po mic, morati zato da spuste neke kriterijume - kazao je Šćekić.

Politički analitičar Branko Radun za Kurir podseća da je dosta ovakvih poseta bilo, ali da one nisu imale neke konkretne posledice.

Branko Radun
foto: Kurri tv

- Koliko je realno proširenje, videćemo, ali više je to izraz zabrinutosti EU da Balkan ne dođe pod veči uticaj nekih drugih država poput Kine, Turske, pa i Rusije. Deluje da žele da učvrste svoj uticaj tako što će da obećaju nešto, ali da to ne bude konkretan datum učlanjenja. Ne vidim da oni žele, nameravaju i planiraju neko proširenje, ali verujem da će biti neki kompromis, da daju neka prava kao što imaju članovi ali da ne budemo član - smatra Radun.

Inače, predsednica EK sastala se juče u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, dok je za danas planiran sastanak sa premijerom Dimitrom Kovačevskim. Ona će potom otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem, dok će sutra ujutru boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lejen
foto: Printscreen/Pink

Tokom posete Beogradu, u koji će doputovati u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a u sredu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track