NAJGORE MOGUĆE LICEMERJE: Spaljivali srpske svetinje, sada TRAŽE ODŠTETU! Stigao oštar odgovor iz Beograda ministru LAŽNE DRŽAVE
Foto: Youtube/T7/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

NAJGORE MOGUĆE LICEMERJE: Spaljivali srpske svetinje, sada TRAŽE ODŠTETU! Stigao oštar odgovor iz Beograda ministru LAŽNE DRŽAVE

Politika -

Povodom poslednjih medijskih istupa takozvanog ministra kulture, omladine i sporta privremenih institucija samouprave u Prištini Hajrule Čekua o "prvim brojkama koje pokazuju koliko je spomenika i umetničkih dela oštećeno, koliko knjiga je oštećeno i koliko artefakata koji su deo zbirke Muzeja Kosova i dalje ostaju u Srbiji", kao i da je "napravljen obračun štete da se traži novčana nadoknada za ono što je Srbija nanela", oglasilo se Ministarstvo kulture Republike Srbije.

- Najnovija kampanja Prištine i takozvanog kosovskog ministra kulture jasno potvrđuju da privremene institucije u Prištini nemaju nikakvu nameru da rasvetle makar ijedan napad na srpske crkve, manastire, groblja i spomenike kulture, a samo od početka ove godine bilo je 30 napada na srpsko stanovništvo, njihovu imovinu i srpsku kulturnu i versku baštinu. Štaviše, umesto da rasvetle ove incidente, te takozvane institucije ne čine ništa da zaustave brutalno nasilje nad srpskom kulturnom i verskom baštinom, već upornim pokušajima obmane, falsifikovanja istorije i kreiranja neistina za cilj imaju jedino da nasleđe koje je stvorio i do današnjih dana sačuvao srpski narod prisvoje i prikažu kao "kosovsko" - istakli su iz Ministarstva kulture.

Dodaje se da je samo tokom pogroma uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane.

- Istovremeno, uništeno je i ukradeno oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja. Zbog kontinuirane ugroženosti podsećamo da su srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice LJeviške 2006. godine upisani na Listu svetske baštine u opasnosti. Takođe, samo prošle sedmice preko starog pravoslavnog groblja koje se nalazi iza crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i koje je staro nekoliko stotina godina, probijen je makadamski put, a građevinske mašine prešle su preko groblja, nadgrobnih spomenika i posmrtnih ostataka - navode iz ministarstva.

Decenije ovakvog skrnavljenja, rušenja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva bilo kakve namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna, dodaju iz Ministarstva kulture.

- Ne samo da se takozvane kosovske institucije nisu pobrinule da počinioci ijednog od niza vandalskih činova budu sankcionisani, već sada idu i korak dalje u kampanji preotimanja onog kulturnog nasleđa koje je preživelo brutalno uništavanje ekstremista, u cilju zatiranja tragova srpske kulture i dokaza o vekovnom postojanju srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije. U takvoj atmosferi, jasno je koliko su licemerne pretenzija Prištine da takozvanom brigom o kulturnom nasleđu pokuša da prisvoji srpsko kulturno i versko nasleđe i da falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova - ističu iz ministarstva, i zaključuju:

- Ovakva kampanja koja ne predstavlja nikakav izolovani incident, već je deo trenda ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, još jednom potvrđuje neophodnost budnosti i snažnije brige u zaštiti kulturne baštine. Podsećamo da je za razliku od takozvanog "Kosova", Republika Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi i nastaviće da brine o svom nasleđu, kao i do sada.

Kurir.rs

Bonus video:

07:30

ZAŠTO SU PUSTILI ZVER KOJA JE PUCALA NA DECU? Zavišić: Samo srpska SUZA NEMA MAJKU! Kurti neće ostvariti snove o brisanju Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track