PRIŠTINA VEĆ 24 GODINE SRBIMA USKRAĆUJE NORMALAN ŽIVOT! Gudžić: Međunarodna zajednica je i dalje gluva i nema!
Foto: Privatna Arhiva

analiza

PRIŠTINA VEĆ 24 GODINE SRBIMA USKRAĆUJE NORMALAN ŽIVOT! Gudžić: Međunarodna zajednica je i dalje gluva i nema!

Politika -

Istoričar Aleksandar Gudžić je istakao da Priština već 24 godine uskraćuje normalan život Srbima na KiM, ali da uprkos svemu, oni veruju u opstanak, rekao je za Kosovo Onlajn.

- Šta je to normalan život? Normalan život je da kada odeš na groblje i zatekneš čitave nadgrobne spomenike svojih predaka, kada odeš u apoteku zatekneš pune rafove lekova, kada odeš u prodavnicu kupiš proizvode koji tebi odgovaraju. Tu normalnost Priština već 24 godine uskraćuje Srbima, Srbi odlaze na groblje, ali ne zatiču čitave nadgrobne spomenike, odlaze u apoteku ali ne zatiču pune rafove lekova, medikamenta, jer je neko odlučio da stavi zabranu na uvoz lekova i robe iz Srbije. Ali pored tih ugroženih prava, Srbi i dalje veruju u opstanak, neki od njih se i smeju i odlučni su da ostanu i izdrže sve - rekao je Gudžić.

Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast KiM je napustilo 11 odsto Srba, što je, ističe Gudžić rezultat aparthejda koji već 24 godine sprovodi Priština.

- Život ljudima u zatvoru u nekom trenutku dosadi i žele da prekinu život u zatvoru i getu i odluču da odu sa Kosova i Metohije - tvrdi Gudžić, podsećajući da međunarodna zajednica ostaje „gluva i nema“ na poteze Prištine.

- Međunarodna zajednica od 1999. godine do danas upoznata je sa kršenjem ljudskih prava, ali ima politiku nečinjenja i posmatranja onoga što se dešava na terenu - rekao je Gudžić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track