KRISTOFER HIL O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Predlozi na stolu su već neko vreme, postići dogovor što je pre moguće
Foto: Zorana Jevtić

KRISTOFER HIL O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Predlozi na stolu su već neko vreme, postići dogovor što je pre moguće

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas da je predlog za normalizaciju odnosa "na stolu već neko vreme" i da bi Beograd i Priština trebalo da postignu sporazum što je pre moguće, prenosi RTV.

"Mnogo toga se dešava u svetu, a ja mislim da u pogledu dijaloga, dogovor treba da bude onako kako je Lajčak rekao - što pre. Znamo da su elementi sporazuma već neko vreme na stolu. Imaju veze sa Zajednicom srpskih opština, imaju veze sa većim obimom internalizacije koje Kosovo traži", rekao je Hil.

Prema njegovim relima, sve je prilično jasno, s obzirom da se o tim elementima razgovara već duže vreme.

"Oni su posebno naglašeni tokom Ohridskog sastanka. Zaista je vreme da se ubrza i krene napred", rekao je Hil novinarima na pitanje da li su SAD i EU postavile krajnji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Hil nije želeo da prokomentariše izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je juče rekla da Priština mora da formira ZSO, a da Beograd prihvati de fakto nezavisnost Kosova.

"Samo ću reći da, sa moje tačke gledišta, govorimo o konkretnim elementima koji su na stolu i za koje verujemo da su dogovoreni sa obe strane. Najveći element i onaj koji je najvažniji Srbiji je, naravno, formiranje ZSO. Postoje još neki elementi i oni se odnose na želju Kosova za većom internacionalizacijom", kazao je Hil koji je u Botaničkoj bašti svečano otvorio "Oazu za oprašivače".

Kako je naveo, svi ti elementi moraju biti definisani određenom dozom preciznosti, da ne bi bilo nesporazuma kada se pređe na fazu implementacije.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track