VLADA SRBIJE: Primorani smo da reagujemo na tendenciozno i netačno izveštavanje televizije N1
Foto: Nenad Kostić

VLADA SRBIJE: Primorani smo da reagujemo na tendenciozno i netačno izveštavanje televizije N1

Politika -

Vlada Republike Srbije, oglasila se povodom netačnih informacija plasiranih od strane N1, koje se tiču formiranja privremenog organa u Opštini Brus.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Vlada Republike Srbije primorana je da reaguje na tendenciozno i netačno izveštavanje televizije N1 u vezi sa formiranjem privremenog organa u Opštini Brus. Uvereni smo da su novinari i urednici televizije N1 veoma dobro upoznati sa procedurama formiranja svakog privremenog organa, a u slučaju nedovoljnog poznavanja materije, mogli su zatražiti informacije od resornog ministarstva.

Verujemo da ipak nije reč o neznanju nego o svesnoj nameri da se javnost obmanjuje, jer da je samo neznanje sigurno bi N1 objavila na isti način ekskluzivnu vest i da je Vlada Srbije imenovala i Dobricu Veselinovića za člana privremenog organa u Beogradu. I u slučaju Dobrice Veselinovića i u slučaju Milutina Jeličića o njihovom imenovanju je odlučivala isključivo lokalna samouprava.

U svetlu nedavnih medijskih izveštaja i interpretacija, želimo da razjasnimo da Vlada Srbije ne može imati uticaj na odluke o tome koga odborničke grupe predlažu za članove privremenog organa. Prema zakonskim okvirima, odluka o imenovanju članova privremenog organa je u nadležnosti lokalne samouprave, konkretno odborničkih grupa koje predlažu kandidate za ovu poziciju. Vlada Srbije je zakonom obavezana da mora da vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave i prihvati predlog koji dobije od lokalne samouprave. Milutina Jeličića je predložila druga najveća odbornička grupa u Opštini Brus, a Dobricu Veselinovića je predložila njegova odbornička grupa u Beogradu.

Smatramo da je od suštinske važnosti da građani imaju tačne i proverene informacije, što u ovom slučaju nije bilo tako. Apelujemo na sve medijske kuće da pružaju tačne i nepristrasne informacije, u duhu profesionalnog izveštavanja i u interesu javnosti", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track