SRBIJA PODNOSI KANDIDATURU ZA IZVRŠNI SAVET UNESKO! Ministar Ivica Dačić: Moramo zaštititi našu baštinu na Kosovu i Metohiji!
Foto: Kurir Televizija

ministarstvo spoljnih poslova

SRBIJA PODNOSI KANDIDATURU ZA IZVRŠNI SAVET UNESKO! Ministar Ivica Dačić: Moramo zaštititi našu baštinu na Kosovu i Metohiji!

Politika -

Srbija će podneti kandidaturu za izvršni savet UNESKO-a, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prenosi RTV.

Ministar Dačić je prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu istakao da očekuje podršku drugih članica Uneska u toj nameri, dodavši da će Srbija opravdati to poverenje.

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je napomenuo da u svetlu sve većih previranja, međusobno razumevanje i spremnost na kompromis sve više dobijaju na značaju.

On se u govoru osvrnuo i na ugroženu kulturnu baštinu na KiM, koja je pod zaštitom Uneska.

- Fizičko skrnavljenje svetinja i dalje se nastavlja - rekao je Dačić i dodao da međunarodna vojna i civilna misija čuvaju tek po koji manastir ili crkvu i dodao:

- Hiljadu i tri stotine svetinja u pokrajini govori o nemerljivom značaju, ne samo za Srbiju već i za svet - istakao je ministar i ukazao da je u četiri manastira na Kosovu prezentovan vrhunac srednjovekovne umetnosti.

- To se odnosi na Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu, sve uvrštene na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Nastavićemo da se zalažemo protiv politizacije kulturne baštine - zaključio je Dačić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je nedavno za Kosovo onlajn izjavila da Srbija ima velike šanse da ponovo bude izabrana u to telo i da je kandidatura koju je zvanični Beograd ponovo podneo za članstvo u Izvršnom savetu Uneska naišla na dobar prijem kod zemalja članica.

Takođe je kazala da je ugroženost srpske kulturne i verske baštine na Kosovu jedan od apsolutnih prioriteta u delovanju stalne delegacije Srbije u toj organizaciji i dodala da Unesko ne dovodi u pitanje da kulturna dobra na Kosovu pripadaju Srbiji.

Kurir.rs/RTV/Kosovo Online

Bonus video:

01:34

SRBIJA NE MORA DA PRIZNA KOSOVO DA BI UŠLA U EU Dačić nema dilemu: Za članstvo moramo biti ozbiljni, da prvo vidimo naš interes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track