AMBASADOR ĐURIĆ POVODOM DANA PRIMIRJA: Ovaj dan obeležavamo kao pobedu
Foto: Printscreen/Twitter

AMBASADOR ĐURIĆ POVODOM DANA PRIMIRJA: Ovaj dan obeležavamo kao pobedu

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu da su "dela junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana zauvek upisana u naše nacionalno biće".

"Evropa i veliki deo sveta obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Srpski narod većinski, pa tako i ja, ipak intimno ovaj dan obeležavamo kao pobedu. Pobedu legendarne i viteške srpske vojske. Vojske koju je činio gotovo čitav naš narod. Cena u životima koju je srpski narod, braneći se u nametnutom ratu u sopstvenoj kući, platio za slobodu, državnost, nezavisnost, ali i savezničku stvar je bez ikakvog presedana ili paralele u savremenoj evropskoj istoriji", napisao je Đurić na društvenoj mreži "X".

On je dodao da su dela velikih junaka sačuvala srpski narod od istrebljenja.

"Dela junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana zauvek su upisana u naše nacionalno biće. Mišić i junaštvo srpskog vojnika i oficira, od seljaka regruta, sve do naših proslavljenih srpskih vojvoda i kralja Petra Oslobodioca, sačuvali su naš narod od istrebljenja i potpunog zatiranja koje mu je bilo namenjeno", naveo je.

Đurić je istakao da je junaštvo predaka donelo slobodu Srbiji, ali i stvorilo pretpostavke za kasnije uspostavljanje ili obnovu čitavog niza južnoslovenskih država.

"Pobede srpske vojske u krvavim mukama i bojevima, kojih se sećamo danas, učinile su mogućim i primirje kojim je okončana jedna od najtragičnijih epoha ljudske istorije. Ispostaviće se, nažalost, privremeno. Podsetimo se, zato, danas na Dan primirja, naših junaka, srpske slave, ali i svih pouka Velikog rata", naglasio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track