PRIŠTINI SMETAJU I ŽIVI I MRTVI SRBI! Kancelarija za KiM se oglasila povodom vandalizovanja spomenika srpskim vojnicima!
Foto: Kancelarija za KiM

saopštenje

PRIŠTINI SMETAJU I ŽIVI I MRTVI SRBI! Kancelarija za KiM se oglasila povodom vandalizovanja spomenika srpskim vojnicima!

Politika -

Uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na KiM i brutalnog prekrajanja istorije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prenosi Kosovo Online.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o tom anticivilizacijskom činu obavestili su misiju OEBS i ostale međunarodne misije koje deliju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca tog vandalskog akta.

Takođe, napominju da će u saradnji sa eparhijom raško-prizrenskom iskoristiti sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto.

- Posebno zabrinjava činjenica da je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa - navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, Prištini smetaju kako živi, tako i stradali Srbi na KiM.

- Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navodi se da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na prostoru Kosova niko, nikada neće moći da izbriše.

- Jer je naša je obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kurir.rs/Kosovo Online

Bonus video:

07:30

ZAŠTO SU PUSTILI ZVER KOJA JE PUCALA NA DECU? Zavišić: Samo srpska SUZA NEMA MAJKU! Kurti neće ostvariti snove o brisanju Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track