Kesić o Nikoliću: Definisao se kao umereni nacionalista

Kesić o Nikoliću: Definisao se kao umereni nacionalista

Politika -
Politički analitičar smatra da je Nikolić imao "najtvrđi govor koji je predsednik Srbije održao u poslednje četiri godine" i da je poručio da će nova vlada nastaviti putem prethodne vlasti

BEOGRAD - Politički analitičar Obrad Kesić rekao je da je govor predsednika Srbije Tomislav Nikolić na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pokazao da će nova vlada ispoštovati dogovore prethodne vlasti i da je njime definisao sebe kao umerenog nacionalistu.

Kesić je istakao da je Nikolić definisao sebe da je umeren nacionalista, "jer je ranije bilo raznih pokušaja da ga definišu kao ultranacionalistu, čoveka koji je iz prošlosti, a ne iz budućnosti".

"Govorio je o suživotu na ovom prostoru i rešavanju pitanja na miran način, dok je istovremeno poslao signal koji je najvažniji za javnost u Srbiji - da nema popuštanja kada je reč o Kosovu", rekao je Kesić. On smatra da je Nikolić imao "najtvrđi govor koji je predsednik Srbije održao u poslednje četiri godine" i da je poručio da će nova vlada nastaviti putem prethodne vlasti.

"Ono što je najbitnije za veći deo Evropske unije i SAD jeste da nema promena. Iako je retorika oštrija nego što je bila ranije, ipak se govori da će ova vlada ispoštovati ono što je ranije dogovorila prethodna vlast", ukazao je Kesić.

Na pitanje da li bi za EU i SAD bila prihvatljiva opcija o podeli Kosova, Kesić je odgovorio da je stav Vašingtona da ne prihvati promene granica, ali je i dodao da je SAD ranije menjala svoje stavove.

"Vrlo dobro znamo da je stav Vašingtona isto tako bio jasan i čvrst kada je bilo pitanje raspada Jugoslavije, pa smo videli da su ga promenili. Takođe je stav bio jasan i čvrst o suverenitetu i integritetu Srbije posle Dejtonskog sporazuma, pa je i to u roku od nekoliko godina promenjeno", kazao je Kesić.

On je istakao da predlog Srbije o podeli Kosmeta ne bi odmah naišao na odobravanje međunarodne zajednice.

"SAD bi prvi bili protiv toga. Međutim isto znamo i koliko su bili za veću centralizaciju u Bosni i Hercegovini sve dok politika u Republici Srpskoj nije promenjena i odlučnost predsednika (Milorada) Dodika dovela do promene okolnosti da je sada jedina budućnost BiH veća decentralizacija", smatra Kesić.

Pitanje je da li postoji minimalni konsensus oko toga unutar i izvan vlade, ali i da li postoji politička volja da se uđe u neku vrstu političkog sukoba oko ovog pitanja sa EU i SAD, naveo je on.

Kesić je izneo mišljenje da se situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom može završiti samo uz saglasnost Beograda, "jer da nije tako, ne bi bilo toliko politike uslovljavanja prema Beogradu".

"Vlast mora da se opredeli na način koji najbolje garantuje zaštitu interesa Srbije na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno i na način koji će najbolje poboljšati odnos sa EU i SAD", rekao je Kesić za RTS.

http://www.youtube.com/watch?v=CzFYPKchKBg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track