MINISTAR O IZJAVI NEMAČKOG AMBASADORA: Vesić: Čak su i nemački esesovci znali ono što danas ne žele da znaju mnogi u Evropi!
Foto: Predrag Mitić/ Ministarstvo GSI

VISOKI DEČANI

MINISTAR O IZJAVI NEMAČKOG AMBASADORA: Vesić: Čak su i nemački esesovci znali ono što danas ne žele da znaju mnogi u Evropi!

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić reagovao je na izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea da je "manastir Visoki Dečani kulturno nasleđe Kosova i Metohije" i na svom Tviter nalog ostavio fotografiju iz 1944. godine. Na toj fotografiji vide se potpisi nemačkog oficira i njegovih potčinjenih koji su 3. juna 1944. godine posetili manastir.

Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečanifoto: Eparhija raško-prizrenska

- Potpisi nemačkog oficira, jednog od komandanata 21. SS (albanske) divizije "Skenderbeg" i njegovih potčinjenih SS podoficira, Albanaca, u knjizi posetilaca manastira Dečani, 3. juna 1944. godine. Ono što su čak i nemački i albanski esesovci znali, danas ne znaju, ili ne žele da znaju, mnogi u Evropi - napisao je ministar Vesić u objavi ispod fotografije.

Izjava ambasadora Rodea izazvala je veliko uznemirenje među Srbima na Kosmetu.

Dragiša Mijačić
Dragiša Mijačićfoto: Kurir

- To nije prvi put da predstavnici zemalja koje su priznale Kosovo izjašnjavaju o kosovskom kulturnom nasleđu, nedavno je slično rečeno i za Novo Brdo, kao i druge spomenike kulture Srbije i srpskog naroda na KiM, ali imajuci u vidu da su te zemlje priznale Kosovo, takva izjava ambasadora ne iznenađuje - izjavio je Dragiša Mijačić, kooridnator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Kurir.rs/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track