ALBANSKA LOBISTKINJA SE PONOVO BUNI: Kernsova traži veći pritisak na Beograd i odustajanje od "mekog pristupa prema Srbiji"!
Ališa Kerns, Foto: Foto: Printscreen/Twitter

ne prestaje s provokacijama

ALBANSKA LOBISTKINJA SE PONOVO BUNI: Kernsova traži veći pritisak na Beograd i odustajanje od "mekog pristupa prema Srbiji"!

Politika -

Zabrinjavajući sukob između Beograda i Prištine delom je posledica toga što se Zapad usredsredio na to da ne provocira Beograd posle ruske invazije na Ukrajinu, rekla je britanska poslanica Ališa Kerns u intervjuu za "Fajnenšel tajms". Prema njenim rečima, sa Srbijom se ponavlja "greška koju je Zapad napravio sa Rusijom", prenosi Kosovo Online.

Predsednica skupštinskog odbora za spoljne poslove Velike Britanije poručila je da Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija treba da uklone mere protiv Prištine i da odustanu od "mekog pristupa prema Srbiji".

- Zapad na Balkanu pokazuje neuspeh u izgradnji stabilnosti, a mi takođe pokazujemo da nismo izvukli pouke iz napora da obuzdamo Rusiju. Imali smo prioritet kako da ne uznemiravamo i ne iritiramo Rusiju, na štetu onih oko nje. Ovde se dešava potpuno ista stvar - rekla je ona.

Kernsova je, ranije ove godine, izjavila da se u srpske pravoslavne crkve na Kosovu unosi oružje i da se tamo čuva.

- Nema znakova da su organizovane kriminalne grupe na Kosovu prestale da deluju. Od Srbije nema ni trag dokaza da je smanjila svoje snage na Kosovu. Međunarodni sistem je saučesnik u tvrdnji da oko Kosova nema organizovanih kriminalnih grupa - rekla je ona.

Britanska poslanica je tražila od Zapada da izvrši pritisak na Beograd.

- Ne možemo da prihvatimo premisu da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Kosovo ne može da odustane od svojih težnji za punom zapadnom integracijom - zaključila je Kernsova.

Kurir.rs/Financial Times/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track