REKORDNA ULAGANJA! Vučić obišao nova sredstva naoružanja Vojske RS: Naše je da sačuvamo nebo, Srbija je NEUTRALNA ZEMLJA! (FOTO)
Foto: Petar Aleksić

poseta vojnom aerodromu u batajnici

REKORDNA ULAGANJA! Vučić obišao nova sredstva naoružanja Vojske RS: Naše je da sačuvamo nebo, Srbija je NEUTRALNA ZEMLJA! (FOTO)

Politika -

* Planiran novi prijem vojnika posebno u specijalne jedinice, plata već sada visoka, ići će još pojačanja u januaru

* Srbija poseduje punu eskadrilu, deset "Orlova" mogu da polete u svakom momentu

* Za nas je važno da budemo snažni i uspešni u odbrani svog neba i odvraćanju potencijalnog agresora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, na kome su predstavljena novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme.

Po dolasku na aerodrom predsednik se najpre pozdravio sa vojnim licima, a prisustvuju u ministar odbrane, Miloš Vučević, kao i general Milan Mojsilović.

Predsednik je odmah istakao da je mnogo važno što su 'Orlovi' modernizovani.

- Sporo je i teško bili, ali smo uradili - istakao je predsednik.

Piloti su se pohvalili letom u modernizovanom "Orlu", posebno ističući poboljšanu navigaciju, što im olakšava let u nekim težim uslovima.

- Danas sam razgovarao sa predsednicom Vlade i ministrom finansija, napravićemo ogromna ulaganja u namenskoj industriji - najavio je Vučić.

1 / 21 Foto: Petar Aleksić

Predsednik je istakao da postoje stvari koje Srbija može i ne može, shodno toma da sve ono što je danas izloženo je zahvaljujući našoj državi.

- Imaćemo ogromna ulaganja u namensku industriju i nove fabrike. Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina pogledati. Treba nekoliko njih da se remontuje, naša pamet, ali mora da bude i neko sa strane - kazao je Vučić.

1 / 18 Foto: Petar Aleksić

O broju "Orlova" predsednik kaže da imamo punu eskadrilu, to jeste 10 "Orlova" koji u svakom trenutku mogu da polete.

- Srbija je vojno neutralna. Važno je da bude snažna u zaštiti svog neba, ali i u odvraćanju potencijalnog agresora. Ne znam znate li šta znače kada dobijete 11 trvđava da lete, ali bolje pitajte ljude koji to znaju više nego Vučević i ja. To nije ista vojska. Ćutali smo dok nismo stigli sada možemo da se pohvalimo. Stigla je nova municija rakete i možemo to da pokažemo. To je mngo veća snaga. Ovi helikopteri će biti drugačije obojeni, jer je kod nas drugačiji teren. Biće u maskirnim bojama koje koristi naša armija. To što se neko buni da im boje ne odgovaraju, negde je i logično. Što bi oni voleli našu zemlju? Svi su u NATO-u sem nas. Pustite Srbiju, Srbija je vojno neutralna zemlja i jedina je takva. I pošto je to tako, ono što je bitno moramo uvek da budemo dovoljno sposobni i mudri i pametni ali i jaki da sačuvamo svoje nebo i svoju zemlju - kazao je Vučić.

- Zvuk koji se čuje iz Mi-35 je toliko zlokoban. Džaba avioni i sve, ali kad se čuje isprekidani zvuk to je samo da bežiš i da se sklanjaš - kazao je predsednik, te dodao kako od naših helikoptera ipak najviše voli Mi-35 uprkos njegovom zvuku.

Predsednik je potom ušao u jedan od helikoptera, te dodao da u njega može stati veliki broj vojnika pto je veoma značajno pogotovo u transprtonom smislu.

Aleksandar Vučić, Batajnica, vojna oprema, vojni aerodrom Batajnica
foto: Printscreen/TV Pink

- Kiprani pametno kupuju. Svi su naučili na Ukrajini kako se vodi rat. Ne bacaju pare. Ovi helikopteri su u našim uslovima važniji, nego u Ukrajini, pošto je kod nas brdovito, tamo si konstanto izložen. Svašta mi pravimo i kupujemo. Ne mogu ni da vam pričam šta sve spremamo. Što više upiru da ne treba mi više kupujemo. Nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje, ekonomija i sve će da napreduje i ovakvih stvari će biti još više. Detaljno pratimo kako se vode ratovi i vodimo računa da ne zaostajemo - ističe Vučić i dodao da je važno da se ne podiže javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod, a da se ulaganja nastave.

- Ne možemo osmeh da sakrijemo. Videli ste momke kako vežbaju. Imamo "čudovište" od helikoptera, samo da vidite razmere ulaganja u Vojsku.

- Mislim da smo malo kada u našoj istoriji ovoliko sredstava mogli da pokažemo u jednom danu.

Predsednik se potom i zvanično obratio

Vučić je rekao da su na batajničkom aerodromu danas mogli da se vide nemački helikopter, španski avione, francuski radari i simulatori i sa Kipra su uvezeni ruski helikopteri, ali takođe i domaći avioni i helikopteri.

Aleksandar Vučić, vojna oprema, Batajnica, vojni aerodrom Batajnica
foto: Printscreen/Video Plus

- Ovo decenijama naša zemlja nije kupila. Videli ste naše modernizovane Laste i Orlove, 11 MI-35 helikoptera, njih šest biće modernizovano da kraja januara. To su ogromna pojačanja za Vojsku Srbije. Nastavićemo, moraćemo još hangara da gradimo. Ovo je bila rekordna godina po pitanju ulaganja u našu vojsku, sledeće godine ulagaćemo još više. Zahvalan sam svim našim partnerima, narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku. Tražićemo dodatan prijem vojnika, naročito u specijalne jedinice, te plate su visoke.

- Nemci su predstavili novi H145 helikoptera i još 10 treba da stigne do septmebra. Tu su naše modernizovane "Laste" i "Orlovi". Ali zbog čega smo najviše došli su Mi-35 koji će biti modernizovani i to je ogromno pojačanje za vojsku Srbije. Moraćemo još hangara da gradimo. Zahvalan sam svim našim partnerima na tome što smo mogli da osnažimo kapacitete i bićemo istrajni bez obzira na pokušaje diskreditacije od onih koji ne vole snažnu Srbiju. Planiran je novi prijem vojnika posebno u specijalne jedinice. Plata je već sada visoka, ići će još pojačanja u januaru i nadam se da će to biti privlačno za one koji su rodoljubivo orjentisani i koji žele da žive posvećeni svojoj otadžbini.

Predsednik je prokomentarisao i izbore na KiM kao i nepriznavanje lažne države.

- Svih pet zemalja veoma čvrsto što se toga tiče. Analizirajući sad u glavi, Španija i Kipar su uvek najsnažnije, isto tako su i slovačka i Ruminija i Grčka su isto tako naši prijatelji. Što se tiče Kurtija, treba biti politički slep i ne videti šta Kurti radi. Za Srbe postoje jedna pravila, za Albance sasvim druga. Kao što sam rekao Stoltenbergu, sačekaćemo da vidimo da li će i saoppštenje da izdaju, gde će reči da je to protivno političkim načelima. Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila, kada je upitanju odnos tih sila koje su porodile nezavinsot tzv. Kosova, a nama ostaje da se borimo za svoju zemlju i očivanje poretka - kazao je Vučić.

Batajnica, vojna oprema, Aleksandar Vučić, vojni aerodrom Batajnica
foto: Petar Aleksić

Predsednik se osvrnuo i na saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestovovao glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

- Nisam video ništa sporno u ponašanju državnih organa, oni su svoj posao obavili na dobar način. Došlo je do nesreće, srećom bez teških posledica. U moralnom smislu, Vučićević je stao, pomogao devojci, nije bila sama, otišao u bolnicu, dao alkotest. Posetio je isto veče, posetio ujutru. Uradio sve što je normalan i častan čovek mogao da uradi. Odmah izašao sa saopštenjem. Sve osztalo je na nadlležmim organima, koji će raditii svoj posao. Beskrajno lažu da je bio pijan kao letva, čovek je bio negativan na alkohol. Tog dana je bilo 14 udesa i svi su bili lakši. Hematom na kolenu, na ramenu...

Predsednik je o naslovnoj strani "Danasa" koja implicira na izbornu krađu, kazao da neko o toj temi počne da priča svaki put kada zna da će izbore da izgube.

- Izgubiće izbore. Izgubiće ih ubedljivo. To sad rade ne bi li našli alibi. Cela kampanja im je to "kriv si Vučiću što ti živ, sin ti je hologram, ovaj stariji je kriminalac, niko u porodici ti nije normalan, ti si bolesnik" jel to kampanja? Kako ćemo da pokrademo kada će imati više čuvara na kutijama nego mi. Kada izračunate Đilasova, DSSova Tadićeva.. valjda će oni nas da pokradu Znaju šta bi radili. Politka mržnje nije politika. Morate ljudima da ponudite nešto zbog čega ćete da zadužite njihovo poverenje. Da mogu da planiraju budućnsot za svoju decu. Da se ne naljute ljudi, oruđe i oružje do sada nismo imali. Da nas je napala najslabija zemlja nismo imali čiem da odgovorimo. Dajte recite šta je to što ćete da uradite. Ne samo povećaćemo platu, a kako ćete to izvesti? Kao 2008. Nisu stvari tako jednostaven kazao je Vučić.

Što se tiče uvreda Ponoša, predsednik kaže kako nema kraja bednim trikovima i lažima koji ničemu ne služe sem obmane javnosti.

- Niste u stanju da kažete i ponudite bilo šta? Pošaljete Šoškića da priča o inflaciji. Inflacija je nikad manja, a o tome niko ne priča. Vest je samo ono što je loše. Jesam li uvredio od početka kampanje nekoga od stranaka bivšeg režima? Ne mislite valjda da znam manje nego oni o nama. Pa ne pada mi na pamet. Trudim se da vodim čistu politiku. Politiku da kažemo da znamo da ima još mnogo toga da se uradi.

Batajnica, vojna oprema, Aleksandar Vučić, vojni aerodrom Batajnica
foto: Petar Aleksić

Predsednik je pomenuo i izjave Gorana Markovića o tome kako je "rulja sa tribina postala vladajuća elita".

- Već sada vidim svog malog dečaka koji želi da bude do te tribine. Neko to voli, neko mrzi. Za neke druge stvari koji su protiv zakona odgovarate. Nisam do sada privođen. Suština je u tome da ste mogli da pročitate intervju gde postoji podela na podobne i na sposobinije koje ne smeju da budu ništa. Ako je najveća zamerka to "rulja sa tribine" nje nije bilo, tu sam bio samo ja. Niko od ovih momaka nije bio deo tribine. Oni su matori postali pa krenuli da odlaze na utakmice, ali okej shvatio sam da o meni misli. O svima njima mislim mnogo lepše. I opet će da izgube čak i tamo gde misle da će dobiti izbore - kazao je predsednik i dodao da će rezultati biti onakvi kave narod bude hteo i biće priznati.

- Demokratija neće biti ugrožena a narod će da bira svoju budućnost.

Aerodrom opremljen savremenim sredstvima naoružanja

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici nalazi se 11 novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju - leteći tenkovi.

Laserski vođena raketa samo je jedan deo moćne opreme predstavljene tokom obilaska. Tu su i gondola i avioni "Orao", a predstavljena su i sredstva koja su u razvoju.

Nabavka dva transportna aviona CASA C-295, koji se koriste za transport ljudi i tereta, ugovorena je sa kompanijom "Airbus Defence and Space" iz Kraljevine Španije, u februaru 2022. godine.

Čitav paket nabavke dva Erbasova aviona koštao je 81 milion evra, od čega su letelice iznosile 66 miliona, dok se ostatak novca odnosi na obuku, opremu i rezervne delove.

Transporteri će u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili "Rode", 204. vazduhoplovne brigade, zameniti jedini preostali aktivni sovjetski primerak aviona "Antonov-26" koji se koristi od 1984. godine.

Kurir.rs

Bonus video:

00:06

Predsednik Vučić obilazi novi stadion u Zaječaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track