BELGIJSKA MINISTARKA: Srpski evropski put centralna tema belgijske agende tokom predsedavanja Evropskim savetom
Foto: EPA Andrej Cukic

BELGIJSKA MINISTARKA: Srpski evropski put centralna tema belgijske agende tokom predsedavanja Evropskim savetom

Politika -

Ministarka spoljnih poslova Belgije Ađa Labib izjavila je danas u Beogradu da će srpski evropski put biti centralna tema belgijske agende tokom predsedavanja Evropskim savetom.

Labib je na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekla da je usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije ključno.

"Ohrabrujem vas da se više posvetite usklađivanju posebno kada su u pitanju sankcije Rusiji. To bi bilo svedočanstvo vaše solidarnosti sa EU koje se očekuje od država kandidata", izjavila je ministarka spoljnih poslova Belgije.

Labib je čestitala vladi Srbije na inicijativama koje je preduzela kako bi sprečila da Rusija da izbegne sankcije koje kojR je uvela EU. Ministarka spoljnih poslova Belgije koja je u Beograd doputovala nakon zvanične posete Podgorici izjavila je da sutra putuje u Prištinu sa istim porukama o dijalogu sa Srbijom da su deeskalacija tenzija i vraćanje strana dijalogu neophodni.

"Dijalog je jedini dopustiv način da se ide napred, jedini odgovor na probleme je deeskalacija i od toga zavisi evropski put obe strane", izjavila je Labib čija država od naredne godine preuzima predsedavanje Evropskom savetu.

Dačić je, nakon izlaganja ministarke, odgovorio da za Srbiju normalizacija odnosa sa Prištinom nikada nije bila spolrna.

"Ali normalizacija odnosa sa Prištinom nikada nije niti će ikada značiti priznanje nezavisnoti Kosova. Zbog toga očekujemo da Priština ispuni svoj deo obaveza", izjavio je on.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track