"TANKA JE LINIJA IZMEĐU ŠPIJUNAŽE I DIPLOMATIJE" Roskić: Ovde se redovno vrše obaveštajne aktivnosti, samo RAZLIKUJEMO DVE VRSTE
Foto: Ilustracija

kurir tv

"TANKA JE LINIJA IZMEĐU ŠPIJUNAŽE I DIPLOMATIJE" Roskić: Ovde se redovno vrše obaveštajne aktivnosti, samo RAZLIKUJEMO DVE VRSTE

Politika -

Diplomata Hrvoje Šnajder, bivši prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu, napustio je Srbiju nakon odluke o proterivanju.

U toku je i opsežna istraga koja treba da utvrdi na koji način je Šnajder vrbovao političare, novinare, NVO aktiviste i privrednike, kao i način razmene osetljivih informacija. A ovo pitanje jutros postavlja i reporter Nikola Vujović Radiši Roskiću, advokatu i to:

Na koji način je razbijena ova pažljivo građena špijunska mreža?

Roskić je naglasio da su obaveštajne aktivnosti starije od samih država, a isto važi i za kontraobaveštajne mere.

- Te aktivnosti su se s vremenom razvile i postale su nevidljive široj javnosti, ali su definitivno prisutne otkad postoje države - rekao je.

- Razlikujemo obaveštajne aktivnosti sprovedene kroz specijalna tehnička sredstva od operativnog prikupljanja obaveštajnih podataka - istakao je Roskić.

02:55

TANKA JE LINIJA IZMEĐU ŠPIJUNAŽE I DIPLOMATIJE Roskić: Ovde se redovno vrše obaveštajne aktivnosti, RAZLIKUJEMO DVE VRSTE

Dodao je da su "diplomatsko-konzularna predstavništva stranih zemalja, uprkos propisima Bečke konvencije, jedno od mesta gde se redovno vrše obaveštajne aktivnosti".

- Linija između klasičnih diplomatskih aktivnosti i obaveštajnog rada je tanka - naglasio je Roskić.

Govoreći o konkretnom slučaju Republike Hrvatske, istakao je da su podaci i dokumentacija potvrdili obaveštajnu delatnost stranog diplomatskog predstavnika.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

05:46

Da li sa napretkom tehnologije svako može da bude špijun?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track