KRALJ KORUPCIJE Đilas kontrolisao i manipulisao medijima! Tadić: Njegovi mediji su me brutalno napadali dok sam bio predsednik!
Foto: Beta/Milan Ilić, BETA/Amir Hamzagić

Vlasnik liste "Srbija protiv nasilja" zvezda izvestaja Verice Barać

KRALJ KORUPCIJE Đilas kontrolisao i manipulisao medijima! Tadić: Njegovi mediji su me brutalno napadali dok sam bio predsednik!

Politika -

Da je Dragan Đilas kontrolisao medije i ranije, svedoče Boris Tadić i Saša Radulović, predsednici SDS i DJB.

Tadić je svojevremeno kao predsednik Srbije na vlasti bio zajedno sa Đilasom i on potvrđuje da je upravo Đilas bio "zvezda" izveštaja Verice Barać, tadašnje predsednice Saveta za borbu protiv korupcije.

"Ja sam imao čast da sarađujem sa Vericom Barać i ona je napravila izveštaj o medijima 2011. godine, u kome je bila izuzetno kritična prema tome kako vlast manipuliše medijima", rekao je Saša Radulović i priznao:

"Ja sam mislio da je to Boris Tadić. U stvari, kad pročitate taj izveštaj, to je ime jednog drugog političara koji vodi jednu drugu listu. Kao što možete da vidite u našim izjavama, mi smo koristili Borisa Tadića kao simbol svega toga. Ja sam tek sada ušao u detalje ko je šta radio".

Tadić se nadovezao na Radulovićeve tvrdnje i rekao da je Đilas kontrolisao medije koji su ga napadali.

"Ti mediji koji su vlasništvo Dragana Đilasa mene su najbrutalnije napadali dok sam bio predsednik Srbije. Da biste razumeli kontekst, najbrutalniji i najodvratniji napadi su dolazili upravo iz Presa protiv mene. Možete da pogledate tekstove protiv mene", jasan je Tadić.

Podsetimo, Kurir je već pisao da je 2011. godine o Đilasu izveštavao Radio Slobodna Evropa (RSE). Za one koji ne znaju, ovu radio-stanicu ustanovila je Vlada SAD, a finansira je Kongres SAD. Elem, RSE pod naslovom "Tadićevi saradnici 'zarobili' medije u Srbiji "piše o događaju koji je bio na ivici diplomatskog skandala. Tadašnji stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante, na regionalnoj konferenciji "Partnerstvom protiv korupcije", javlja RSE, "očitao je pravu lekciju srpskoj vlasti zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije." Premijeru Mirku Cvetkoviću Infante je rekao u oči da su planovi njegove vlade za suzbijanje korupcije "namerno zamuljani", i da su "mediji u Srbiji deo problema, a ne deo rešenja".

Kako su to mediji problem, odmah posle njega objasnila je Verica Barać. Citirala je nalaz Saveta da "Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i potpredsednik Tadićevih Demokrata, preko svojih agencija kontroliše najveći deo zakupa medijskog prostora".

Ono što su Verica Barać i članovi Saveta kojim je ona predsedavala ustanovili dostavljeno je javnosti i vladi u dokumentu pod nazivom "Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji". Između ostalog, detaljno je objašnjena struktura povezanih firmi kojima je vlasnik bio Dragan Đilas, i navedena njihova dobit ostvaren malverzacijama.

Šema je bila prosta: Đilas je, zahvaljujući vezama sa rukovodstvom RTS, vrlo jeftino - za desetinu vrednosti - kupovao vreme za oglašavanje, i skupo ga, sa monopolskih pozicija, stečenih opet zbog veza sa RTS, prodavao. Na drugoj strani, koristio je svoju poziciju gradonačelnika da svojim firmama obezbedi poslove sa gradskim institucijama, koje su to velikodušno plaćale.

Primer naveden u Izveštaju ilustruje pohlepu ove hobotnice koja ide do groteske. Članica Đilasove Multikom grupe štamparija "Big print" imala je direktnu poslovnu saradnju sa preduzećima koja se finansiraju iz budžeta Grada Beograda, dok je Dragan Đilas bio i gradonačelnik Beograda i suvlasnik Multikoma. Ta firma je pružala usluge i Skupštini grada Beograda, gradskoj opštini Novi Beograd, većini beogradskih pozorišta, Turističkoj organizaciji grada Beograda, Biblioteci grada Beograda, Kulturnom centru grada Beograda, Domu omladine, Domu zdravlja Rakovica, pa Istorijskom, Pedagoškom, Narodnom i Muzeju istorije Jugoslavije, SANU...

Multikom je 2008. 2009. i 2010. godine ostvario dobit od 20 miliona evra! I kad smo kod Multikoma, zahvaljujući njemu, Srbija je prvi put videla rijaliti programe Veliki brat, 48 sati svadba i Menjam ženu... Treba to imati na umu kad se tvrdi da su rijalitiji pokvarili Srbiju.

Ceo izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije ima 45 strana, a o Draganu Đilasu se piše na sedam! Moglo bi se reći da je Dragan Đilas glavni junak njene knjige. Verica Barać preminula je 2012. godine. Da li joj se i koliko može verovati? Prepisujemo iz nedeljnika Vreme, lista nesumnjive građanske orijentacije tekst iz 2012: "Ocenjena kao najveći borac protiv korupcije u Srbiji, godinama se suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici, utoliko istrajnije ukoliko su se njeni i izveštaji Saveta sudarali sa zidom odbijanja i ćutanja."

Da se Verici Barać apsolutno može pokloniti poverenje potvrdio je - paradoksalno - i sam Dragan Đilas! Prošle godine je novinarka Dragana Obućina sa TV Nova, s kojom Đilas pije kafu, kritikovala sadašnju vlast što nije do kraja ispitala 24 sporne privatizacije - koje je takvim u drugom jednom izveštaju ocenila baš Baraćeva!

Kurir.rs

Bonus video:

02:22

TADIĆ NIJE OMILJEN, ALI KAKO MOŽE ĐILAS DA MU BRANI DA JAVNO ISTUPA? Gajović o raskolu u opoziciji: nesložni su i nemaju lidera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja