ĐILAS KO ZLATNA RIBICA Hoće probriselsku vladu u kojoj ga Zavetnica i Boško ne šljive dva posto! Al' ovde su složni-SVE ZA FOTELJU
Foto: Beta Milan Ilić, Beta Milan Obradović, Nenad Kostić, Beta Biljana Ljubisavljević

Recept za uvod u haos i rasulo

ĐILAS KO ZLATNA RIBICA Hoće probriselsku vladu u kojoj ga Zavetnica i Boško ne šljive dva posto! Al' ovde su složni-SVE ZA FOTELJU

Politika -

Iako srpska opozicija diže galamu kao da se glasa sad i nikad više, izbori su prilično star pronalazak. I sve vreme koliko traju, od antike pa do dana današnjeg, osnovni princip je isti - grupa ljudi izjašnjava se o nekom predlogu "za" i "protiv", ili bira između dve ili više opcija, a svi zajedno - to se zove demokratija - prihvataju ono za šta se izjasnila većina.

Trebalo je da prođe dvadeset pet vekova pa da se javi neko ko će tvrditi da je usavršio ovaj princip odlučivanja! Inovator je Saša Paunović, član Demokratske stranke.

Na nabačenu loptu Šolakovog Danasa, na pitanje hoće li i treba li da pozove građane na protest ukoliko opozicija utvrdi krađu, ovaj Lutovčev Perikle, Solon iz Paraćina, kaže da će naravno pozvati građane na ulice da zaštite narodnu volju, i to će se "završiti tragično za SNS". A narod volju ne mora da izražava brojem glasova, dovoljno je da u masi zavlada duh pobede!

U HRVATSKOJ TRLJAJU RUKE

Dakle, dovoljno je da pristalice opozicije zamisle da su pobedile, Paunović i Đilas će im, kao zlatne ribice, ostvariti želju i proglasiti pobedu! Koju će onda braniti s "tragičnim posledicama" za one koji budu mislili drugačije!

I što je najzanimljivije, takvo shvatanje demokratije - pokušaj otimanja vlasti mimo izbornih rezultata - naišlo bi na lep prijem u nekim inostranim krugovima. Recimo u Hrvatskoj. U Zagrebu je tako bivši šef diplomatije Miro Kovač nimalo diplomatski poručio: "Srbi moraju promijeniti ekipu koja im vodi zemlju!" Uzeše Đilasu reč iz usta!

A šta će biti ako "Srbija bez nasilja" i Boško sa Zavetnicom formiraju tehničku vladu i usele su Nemanjinu, pokušao je da nam anketom s liderima opozicije dočara Šolakov tabloid Nova.

JEDINSTVO NI NA PAPIRU

Tu se, međutim, javio mali problem: članovi buduće vlade ni na papiru nisu mogli da pokažu ni minimum jedinstva.

Dragan Đilas tako kaže da bi ta vlada "teme oko kojih se ne slažu proevropska i nacionalna opozicija stavila sa strane".

Radomir Lazović je agilniji: on kaže da će odmah ukinuti nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju, smeniti REM, zabraniti tabloide (osim Nove), promeniti pravosuđe i obuzdati inflaciju i rast cena. (A onda će se probuditi - prim. Kurira).

Zoran Lutovac traži da se najhitnije zabrani bavljenje politikom i javnim poslovima svima koji su se ogrešili o ljudska prava građana ili na drugi način radili protiv javnog interesa, što je dovoljno široka kvalifikacija da se pod nju podvedu svi koji su se predsedniku DS rugali još kad je bio u osnovnoj školi.

Miki Aleksić traži da tehnička vlada prvo preispita sve ugovore koje je Srbija do sada potpisala s drugim državama, a Nebojša Zelenović da se 18. decembar proglasi za 6. oktobar. (Tako bi Nova godina pala 19. oktobra!)

E, a onda dođu Boško Obradović i Milica Zavetnica, pa im kažu da džaba kreće. I još kažu da "tehnička vlada" ne postoji i da će on biti pravi ministri (ili PPV, ili šta im zapadne), s punim ovlašćenjima. I da će prvo ukinuti francusko-nemački dokument o Kosovu. A da ovi mogu da se slikaju... Tu je kraj ankete.

Bilo bi zanimljivo okrenuti još jedan krug i pitati Đilasa kako zamišlja funkcionisanje probriselske vlade u kojoj ga proruski desničari ne šljive ni dva posto i nije li "tehnička vlada" o kojoj neprestano priča uvod u haos i rasulo... Ali i to je džaba krečenje.

Neće biti "tehničke vlade". Jer još važi staro pravilo demokratije - sabiraju se glasovi i računa većina. Tako se osvaja vlast.

Ulicom se deca vode u školu...

N. N.

Bonus video:

02:22

TADIĆ NIJE OMILJEN, ALI KAKO MOŽE ĐILAS DA MU BRANI DA JAVNO ISTUPA? Gajović o raskolu u opoziciji: nesložni su i nemaju lidera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track