Nikolić Rasmusenu: NATO da štiti Srbe na KiM

Njujork

Nikolić Rasmusenu: NATO da štiti Srbe na KiM

Politika -
"Mislim da ulazimo u novu fazu odnosa sa NATO i pokušaću da ubedim naše ljude na severu KiM da obezbedimo to partnerstvo sa NATO, pošto, iskreno, Srbija nema mogućnosti da zaštiti svoje građane na severu KiM, a NATO to može", zaključio je Nikolić

NJUJORK - Direktno. Tokom susreta sa generanim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, predsednik Srbije je preneo stav da međunarodne snage na Kosovu moraju da se ponašaju na statusno neutralan način, ponudivši saradnju institucija Srbije u rešavanju bezbednosnih pitanja na Kosovu.

Nikolić je ujedno generalnom sektetaru rekao da je Srbija, koja je članica Partnerstva za mir, otvorena za svaku saradnju sa NATO izuzev članstva.

"Mislim da ulazimo u novu fazu odnosa sa NATO i pokušaću da ubedim naše ljude na severu KiM da obezbedimo to partnerstvo sa NATO, pošto, iskreno, Srbija nema mogućnosti da zaštiti svoje građane na severu KiM, a NATO to može", zaključio je Nikolić.

Pored tema Kosova i NATO-a, predsednik Nikolić se danas bavio i situacijom u regionu, sastavši se sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, a susreo se Iisa predsednicom Švajcarske Evelin Videmer Šlumpf.

Janša mu je tom prilikom rekao da će njegova zemlja pružiti svu pomoć oko ulaska Srbije u EU.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti privrede, uz ocenu da je ona veoma dobra uz mogućnost daljeg unapređenja.

Nikolić će u četvrtak o Kosovu, kao i približavanju Srbije EU, razgovarati sa visokom predstavnicom Unije Ketrin Ešton.

Uoči tog sastanka Nikolić je, povodom spekulacija da bi Eštonova kao polaznu osnovu nastavka razgovora mogla ponuditi neku vrstu sporazuma o dobrosusedskim odnosima Prištine i Beograda, istakao da "on nije sagovornik" u razgovorima na tu temu.

"Gospođa Ešton zna da u meni nema sagovornika za dobre odnose sa Kosovom kao državom. Ona ima u meni sagovornika za dobar život na Kosovu, za mir i bezbednost, za investicije, ali ne za to da jednog dana budemo dobri susedi i mislim da to građani Srbije dobro znaju i da su me zbog toga birali" rekao je Nikolić iz Njujorka.

Na pitanje šta konkretno znače direktni razgovori sa Prištinom na najvišem nivou, koje Beograd predlaže i ko bi bili prihvatljivi sagovornici sa druge strane, Nikolić je rekao da visok nivo znači da rukovodstvo u zemlji "neće moći da se krije iza dogovora koji postignu činovnici", a da je za njega lično neprihvatljiv kao sagovornik Hašim Tači zbog sumnje da je učestvovao u zločinima nad kosovskim Srbima.

"Visoki nivo po meni znači da niko neće da se krije iza dogovora koji postižu činovnici, to znači da se dogovara vlada, predsednik, skupština i srpski narod", kazao je Nikolić.

Napominjući da će o predstavnicima Prištine odlučivati albanska strana on je podsetio da je s druge strane "jasno rekao da ne želi da sedne za sto sa Tačijem, sve dok postoji odgovorna sumnja da je on direktno ucestvovao u zločinima nad Srbima" i dok međunarodna istraga eventualno ne pokaže da to nije tačno.

Izuzev toga, "bitno je da to bude neko ko ima njihovo povernje i ko je spreman na kompromis pošto jednostrano resenje više ne postoji", rekao je Nikolić.

"Niti ja mogu da budem predsednik u Prištini niti predsednik KiM može bilo šta da odluči u Kosovskoj Mitrovici", dodao je Nikolić.

Rasmusen zadovoljan rezgovorom sa Nikolićem

Sastanak je kao pozitivan ocenio i sam Rasmusen na svom Tviter nalogu, napisavši da je mandat NATO-a da štiti sve koji žive na Kosovu.

"NATO već više od deceniju garantuje mir i stabilnost na Balkanu, nastavljamo da sprovodimo mandat UN da obezbedimo bezbedno okruženje svima na Kosovu", napisao je generalni sekretar NATO-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track