SRBIJU BI DA VRATE U 19. VEK: Opozicija traži ukidanje tajnog glasanja! Šta je sledeće, DA ŽENAMA i SIROMAŠNIMA ZABRANITE GLASANJE
Foto: Nenad Kostić, Beta Milan Obradovic, Shutterstock, Beta Amir Hamzagic

Đilasovi puleni gaze demokratiju i slobodu

SRBIJU BI DA VRATE U 19. VEK: Opozicija traži ukidanje tajnog glasanja! Šta je sledeće, DA ŽENAMA i SIROMAŠNIMA ZABRANITE GLASANJE

Politika -

Još samo feng-šui nisu probali! Opozicija je pre četiri dana zatražila od Republičke izborne komisije da otvor paravana na glasačkom mestu bude okrenut prema unutrašnjosti prostorije umesto prema zidu!

Ovo s feng-šuijem je šala, ovo drugo nije.

Predstavnici opozicionih stranaka ozbiljno traže da se njihovim posmatračima na biračkim mestima omogući vizuelna kontrola glasača, odnosno da se ukine tajnost glasanja! Manje od dve sedmice uoči izbora tražiti da se menjaju pravila - bilo kakva pravila koja regulišu izjašnjavanje građana - izraz je panike. A ispostavljanje zahteva nečuvenog u demokratskom svetu - da se ukine tajnost glasanja - manifestacija je očaja!

Jer pravo da slobodno izrazite svoju političku volju - za šta je privatnost na glasačkom mestu neophodan preduslov - osnov je demokratije. Paravani na biračkom mestu nisu postavljeni zarad zaštite od promaje, nego da bi svakom građaninu omogućili da na listiću zaokruži koga hoće a da zbog toga kasnije ne trpi posledice. Reč je o civilizacijskoj tekovini koju je svet usvojio još u 19. veku. Primera radi, ono što Đilas i društvo sada žele da oduzmu građanima Srbije - pravo na tajno glasanje - na Tasmaniji su imali od 1856!

Potpuno rasulo

Nečuveni zahtev upućen RIK pokazatelj je potpunog rasula u redovima opozicije. Pre nepune dve godine, uoči izbora u aprilu 2020, Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, koja se predstavlja kao "nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture" a zapravo je ispostava Đilasove partije, preko N1 poručivao je:

- Važno je da građani znaju da je glasanje tajno i da, ako ga neko narušava, građani mogu da se obrate Opštinskoj izbornoj komisiji!

Tad je opozicija još bila puna entuzijazma i verovala je u pobedu. Danas je toliko potonula da je zaboravila i na osnovno dostojanstvo.

Zamislite da igrate poker i da vas protivnik stalno dobija. Koliko bedni morate da budete budete... I koliko očajni pa da mu kažete: "E, hajde ti igraj otvorenih karata!"

I ovo je, kao i ono s feng-šuijem, šala. Ali ne može se drugačije pisati o ovom opozicionom prilogu političkom životu Srbije nego kroz vic i ruganje. Toliko je zahtev da se ukine tajno glasanje neprirodan i nesavremen. Pre nego što je uvedeno u Srbiji, na primer, pravo glasa imali su samo građani koji plaćaju porez preko određenog iznosa. Je li to sledeći Đilasov zahtev? Ni žene nisu imale pravo da biraju i budu birane. Da tražimo da tako bude opet, a da ne važi samo za Mariniku?

Pokrijte golotinju šeširom

Najjednostavnije je da RIK donese odluku da se svaki glas za listu "Srbija bez nasilja" računa duplo!

No, ovog puta je dosta šale!

Izbori su za pet dana. Raspisani su na zahtev stranaka koje su celo leto blokirale rad Narodne skupštine i dodijavale Beograđanima blokadom saobraćajnica.

Suočite se sa izbornom voljom građana hrabro.

I dostojanstveno. To znači da, kad u pokeru izgubite i poslednji dolar, ne molite protivnika da vam vrati ono što vam je odneo. Šeširom pokrijete golotinju i izađete iz saluna brzim hodom, da ne zagledaju baš svi vašu golu zadnjicu.

Pa za četiri godine, ako vam se baš igra, dođite opet!

Kurir.rs/ K. P.

Bonus video:

02:10

OPOZICIJA JE DALA NEKOLIKO STRAŠNIH AUTOGOLOVA PRED RASPISIVANJE IZBORA! Stručnjaci tvrde: Očigledno je ko će trijumfovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track