SASTANAK U BRISELU Ministri zemalja EU usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom
Foto: Dragana Udovičić, Dragana Udovicic

SASTANAK U BRISELU Ministri zemalja EU usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom

Politika -

U Briselu ministri zemalja Evropske unije raspravljali su o proširenju Unije i usvojili zaključke o pregovorima sa Srbijom. Tempo pregovora odrediće vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, piše u zaključcima koje je usvojio Savet ministara EU. Usvojeni su zaključci o svim zemljama u procesu pristupanja, ali odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom prepustili su liderima Unije koji se u Briselu sastaju u četvrtak i petak.

U zaključcima koji su usvojeni danas, ponavlja se ranije poznati stav da će tempo pregovora o članstvu Srbije u EU odrediti vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

Takođe, navodi se u zaključcima, da se od Srbije očekuje da uloži veće pojačane napore u reformi pravosuđa, u oblasti slobode medija i usklađivanja sa spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.

Kad je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, od Beograda ali i od Prištine se očekuje da u potpunosti, bez odlaganja i preduslova, primene ono što je dogovoreno u okviru Sporazuma o putu ka normalizaciji i dogovora o implementaciji tog sporazuma, kako se kaže, što uključuje i formiranje zajednice Srpskih opština.

S druge strane, zemlje članice očekuju i traže od Evropske komisije i visokog predstavnika Đuzepa Borelja da hitno do kraja januara predstave predloge za izmenu pregovaračkog Poglavlja 35, kako bi se u njega uključile i obaveze Srbije, kako je rečeno, koje proističu iz sporazuma o normalizaciji, putu ka normalizaciji i anekse o implementaciji koji je dogovoren u Ohridu.

"Predstavili smo i novi politički predlog da ubrzamo proces proširenja, plan za rast Zapadnog Balkana. Verujem da ćemo već sutra razgovarati o tome na samitu sa liderima regiona i da će dobiti podršku zemalja članica i Zapadnog Balkana“, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Oliver Varhelji
foto: Beta/Miloš Miškov

Ministri Evropskih poslova uspeli su danas da se dogovore o zaključcima o proširenju, jer su neke ključne i najspornije odluke prepustili liderima EU koji će se okupiti u Briselu na samitu u četvrtak i petak.

To se pre svega odnosi na odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom, na koju je mađarski premijer Viktor Orban najavio veto, tvrdeći da je pre toga potrebno sprovesti stratešku debatu unutar EU o odnosima sa Ukrajinom, ali je za sastanak lidera ostavljena i odluka o otvaranju pregovora sa Moldavijom, Bosnom i Hercegovinom i o statusu kandidata za Gruziju.

Sve ove odluke u ovom trenutku su pod velikim znakom pitanja, bez jasne potvrde kakav će biti ishod razgovora na samitu evropskih lidera.

Usvojeni zaključci za Prištinu, izbori na severu da budu što pre, formirati ZSO

U zaključcima koji se odnose na Prištinu, navodi se da bi novi izbori na severu KiM trebalo da budu održani što je pre moguće i da bi na njima trebalo da aktivno učestvuju Srbi na KiM, bez ikakvih preduslova.

Takođe navodi se da će Savet tražiti od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju.

Kao i u delu zaključaka koji se odnose na Srbiju, u zaključcima u vezi sa Prištinom pozdravlja se postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, ali se izražava žaljenje zbog nedostatka sprovođenja ovih dogovora, kao i drugih neizvršenih obaveza koje proizilaze iz dijaloga.

Beograd i Priština se pozivaju da bez odlaganja i preduslova, u potpunosti ispoštuju i primene ove obaveze, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.

Pozivaju se Srbi na KiM da se vrate u prištinske instutucije.

Pozdravlja se pojačano prisustvo Kfora i, kao i u zaključcima o Srbiji, upozorava na posledice u slučaju da ne dođe do deeskalacije napetosti i na spremnost EU da uvede dodatne mere Beogradu i Prištini, ukoliko to bude potrebno.

Kurir.rs/RTS

Prenela M.M.C.

Bonus video:

04:54

MINISTAR ZA EVROPSKE POSLOVE MAĐARSKE: EU može mnogo više učiniti da se ubrza proces prijema Srbje! Naša vlada će dati sve od sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track