SRBIJA PRIPADA SVOM NARODU! Hil: Svi Srbi treba da shvate da njihova sudbina nije u Vašingtonu, Briselu i Pekingu
Foto: Nemanja Nikolić

poruka AMBASADORa SAD

SRBIJA PRIPADA SVOM NARODU! Hil: Svi Srbi treba da shvate da njihova sudbina nije u Vašingtonu, Briselu i Pekingu

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je sudbina Srbije u "njenim rukama", a ne u rukama Vašingtona, Brisela ili Pekinga, i da u narednih nekoliko meseci može doći do napretka u dijalogu sa Prištinom, te da je naredna godina veoma važna, prenosi Kosovo Online.

Govoreći o mogućem članstvu Srbije u EU, Hil smatra da Srbi moraju sami da odluče koje će odluke donositi, jer, kako navodi, Evropa želi nove članice i nova rešenja, ali ne i probleme.

- Sudbina Srbije je u njenim rukama i mnogo je stvari o kojima Srbi treba sami da odluče šta bi dalje radili. Ono što sam ja shvatio onih nekoliko dana u Briselu, je da Brisel želi dobrodošlicu Srbiji, da krene po fazama u taj proces pridruženja koji uključuje i veoma značajnu fazu, a to je jedna među prvima da se priključi zajedničkom tržištu. Ja u Briselu vidim mnogo dobre volje. Jasno je da ljudi očekuju da kada zemlja nastoji da uđe u EU da pokušava da probleme rešava pre no što uđe, jer ni jedna organizacija ne želi da ima još više problema nego ranije. Žele više članova, rešenja, ali ne i problema - rekao je Hil.

Istakao da će 2024. godina biti "kompleksna" i "veoma, veSoma" važna za sve koji žele da vide dalje proširenje Evropske unije i Srbiju na drugačijem mestu.

- Za Srbiju je 2024. važna godina. Svi Srbi treba da shvate da njihova sudbina nije u Vašingtonu, Briselu, čak i Pekingu, sudbina Srba je u Srbima - rekao je Hil.

Rekao je da postoji šansa da će dijalog Beograda i Prištine da napreduje narednih meseci, te da i u tom smislu veruje da će naredna godina biti važna za Srbiju.

Kurir.rs/Kosovo Online/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track