IPSOS OBJAVIO POSLEDNJU PROCENU PRED IZBORE: SNS u Srbiji osvaja 44,6 odsto, očekivana izlaznost 56,4 procenata!
Foto: Nenad Kostić

projekcija parlamentarnih izbora 17. decembra

IPSOS OBJAVIO POSLEDNJU PROCENU PRED IZBORE: SNS u Srbiji osvaja 44,6 odsto, očekivana izlaznost 56,4 procenata!

Politika -

Agencija Ipsos stratedžik marketing objavila je večeras procene rezultata parlamentarnih izbora.

Istraživanje opredeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3712 ispitanika, u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Uzorak je reprezentativan za punoletnu populaciju Srbije bez Kosova i Metohije. U anketu nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni oni koji žive u inostranstvu.

Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne u Srbiji bez Kosova i Metohije.

Procena izlaznosti napravljena je na celom uzorku, dok je procena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3%.

Kako se radi o anketi završenoj tri dana pre održavanja izbora, podaci predstavljaju procenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing. Naručilac istraživanja je lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane.

Izlaznost: Očekivana izlaznost iznosi 56.4%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6% do 58.2% u odnosu na broj upisnih birača.

tabela
foto: Printscreen/IPSOS
tabela
foto: Printscreen/IPSOS

Parlamentarni izbori: Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44.6% birača. Sledeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6%, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.7%.

Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga. Treba napomenuti da postoji verovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala poverenja nalazi ispod granične vrednosti od 3%. Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli (Tabela 1).

Važna napomena: Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u poslednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da u poslednjem trentuku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka. Detaljni prikaz rezultata ankete Ipsosa sprovedene tokom prethodna tri dana, u okviru koje su procenjeni rezultati parlamentarnih izbora, prikazani su u tabeli 1.

Sve procene su date sa statističkim intervalima poverenja, koji, sa 95% sigurnosti, daju gornju i donju granicu u kojoj bi se kretali konačni izborni rezultati.

Tabela 1: Procene izbornih rezultata za sve liste sa statističkim intervalima poverenja (95% sigurnosti)

Napomena: Procenti sredine intervala se ne sabiraju do 100, jer je uključena pretpostavka od 3% nevažećih listića.

(Kurir.rs / Ipsos)

Bonus video:

05:31

VOLEO BIH DA IM SE LISTA ZOVE DRAGAN ĐILAS PREMIJER Dačić: Njihova politika je antirsrpska! OVO JE REKAO ZA INCIDENT SA SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track