SRBIJA BIRA Sve spremno za današnje glasanje! Tačno u sedam otvaraju se 8.273 biračka mesta, tišina na snazi do večeras u 20 sati!
Foto: Ana Paunković, Nenad Kostić, Beta Milan Obradović, BETA/Sanja Ivačić

ova pravila važe na biračkim mestima

SRBIJA BIRA Sve spremno za današnje glasanje! Tačno u sedam otvaraju se 8.273 biračka mesta, tišina na snazi do večeras u 20 sati!

Politika -

Političke stranke i koalicije bore se za većinu u republičkom, pokrajinskom i beogradskom parlamentu, kao i skupštinama u još 64 grada i opština

Građani Srbije danas biraju predstavnike u republičkom, pokrajinskom i beogradskom parlamentu, kao i skupštinama još 64 grada i opštine. Za većinu u republičkoj skupštini bori se 18 lista, odnosno trku za 250 poslaničkih mesta trči 2.818 kandidata. Za 110 odborničkih mesta u beogradskoj skupštini nadmeće se 14 lista sa ukupno 996 kandidata. U pokrajini Vojvodina bira se 120 poslanika. Pravo glasa u Srbiji ima nešto više od 6,5 miliona građana.

Pravila, pravila

Biračka mesta - ukupno 8.273 - otvaraju se tačno u sedam sati ujutru, a glasanje traje do 20 sati, do kada traje i izborna tišina. Republička izborna komisija objavila je precizna uputstva, odnosno svojevrsni vodič za birače.

KORACI:

* Prilazite članu biračkog odbora zaduženom za rukovanje UV lampom koji proverava da li je kažiprst vaše desne ruke već obeležen nevidljivim mastilom

glasanje, izbori 2022, uv lampa, UV lampa
foto: Zorana Jevtić

* Član biračkog odbora utvrđuje vaš identitet tako što mu predajete važeću ličnu kartu ili pasoš

* Član biračkog odbora zadužen za rukovanje izvodom iz biračkog spiska pronaći će vaše ime u izvodu iz biračkog spiska i zatražiti da se svojeručno potpišete i zaokružiće redni broj ispred vašeg imena

* Član biračkog odbora sprejom će obeležiti kažiprst desne ruke ispod korena nokta (predviđena je jasna procedura i za invalide i nepismene osobe)

* Prilazite članu biračkog odbora koji će vam uručiti glasački listić * Glasate tako što odlazite u poseban deo prostorije gde se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja

* Da bi vaš glas bio važeći, neophodno je da na glasačkom listiću zaokružite redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju želite da glasate

* Presavijate glasački listić tako da niko ne može da vidi kako ste glasali i ubacujete ga u glasačku kutiju

- Kada dođete na biračko mesto, član biračkog odbora će vas uputiti o načinu kretanja kroz prostoriju, zatim prilazite članu biračkog odbora zaduženom za rukovanje UV lampom koji proverava da li je kažiprst vaše desne ruke već obeležen nevidljivim mastilom. Ako nemate kažiprst desne ruke, UV lampom se proverava sledeći dostupan prst udesno i na kraju palac te ruke. Ako nemate desnu šaku, UV lampom se proverava kažiprst leve ruke, odnosno sledeći dostupan prst ulevo i na kraju palac te ruke. Ako nemate šake, provera UV lampom se ne obavlja - naveo je RIK.

Crna Gora, izbori, glasanje
foto: BETA Amir Hamzagić

Ovakva provera, kako su pojasnili, obavlja se da bi se utvrdilo da li ste već glasali na nekom drugom biračkom mestu.

- Ukoliko je vaš prst već obeležen nevidljivim mastilom, birački odbor vam neće dozvoliti da glasate - navodi RIK. Nakon ovog postupka, član biračkog odbora će utvrditi vaš identitet tako što ćete mu predati važeću ličnu kartu ili pasoš. - Izuzetno, za utvrđivanje vašeg identiteta možete koristiti ličnu kartu ili pasoš kojima je istekao rok važenja, pod uslovom da članu biračkog odbora priložite i potvrdu da ste MUP podneli zahtev za izdavanje novog dokumenta. Za dokazivanje identiteta ne može se koristiti vozačka dozvola zato što ne sadrži jedinstveni matični broj građana (JMBG) - naveo je RIK.

Važno

Predviđena je i situacija ukoliko je u vašoj ličnoj karti ili drugoj ispravi kojom dokazujete identitet navedeno drugo prezime od onog koje je navedeno u izvodu iz biračkog spiska.

- Birački odbor će vam omogućiti da glasate ako na osnovu fotografije i JMBG u navedenom dokumentu može da utvrdi vaš identitet. Poželjno je, ali nije obavezno, da predate i poziv za glasanje, koji bi trebalo da vam je dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja. Zatim će član biračkog odbora zadužen za rukovanje izvodom iz biračkog spiska pronaći vaše ime u izvodu iz biračkog spiska i zatražiti da se svojeručno potpišete u odgovarajuću rubriku u izvodu, a nakon toga će zaokružiti redni broj ispred vašeg imena. Osobe sa invaliditetom i oni koji nisu u stanju da se svojeručno potpišu mogu da se potpišu tako što će u odgovarajućoj rubrici u izvodu otisnuti pečat koji sadrži podatke o njihovom identitetu, odnosno pečat sa ugraviranim potpisom (faksimil) - naveo je RIK.

Gradska izborna komisija

Izborni materijal u potpunosti bezbedan

Gradska izborna komisija primorana je da, kako su naveli u saopštenju, zbog istinite, pravovremene i objektivne informisanosti građana reaguje na izjavu jednog člana GIK u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora. - Gradska izborna komisija u obavezi je da obavesti javnost da je izborni materijal potpuno bezbedan, te da se sve vreme čuva u potpunosti u skladu sa svim procedurama. Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video-nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuva ih profesionalno obezbeđenje, pripadnici komunalne milicije i MUP - navodi se, između ostalog, u saopštenju i dodaje: - Ovim putem još jednom uveravamo sve građane da nema mesta nikakvim sumnjama u vezi sa čuvanjem izbornog materijala, te da su ovakve izjave opasne i mogu uneti nepotrebnu i neracionalnu paniku među birače.

Postoji i druga opcija za birače koji su nepismeni ili su osobe sa invaliditetom, a ne poseduju pečat s podacima o identitetu niti faksimil.

- Oni stavljaju otisak prsta ili se umesto njih svojim imenom i prezimenom potpisuje njihov pomagač, ako su ga doveli na biračko mesto. Nakon toga će vam član biračkog odbora sprejom obeležiti kažiprst desne ruke ispod korena nokta, a zatim prilazite članu biračkog odbora, koji će vam uručiti glasački listić. Glasate tako što odlazite u poseban deo prostorije gde se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja kako niko od članova biračkog odbora, posmatrača ili drugih birača ne bi mogao da vidi na koji način popunjavate glasački listić - objašnjava se i dodaje:

- Da bi vaš glas bio važeći, neophodno je da na glasačkom listiću zaokružite redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju želite da glasate. Zatim presavijate glasački listić tako da niko ne može da vidi kako ste glasali i ubacujete ga u glasačku kutiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja