KOLIKO KAZNENE MERE AMERIKE UTIČU NA KURTIJA? Stević: Izjava američke kongresmenke Klaudije Teni mogla bi da promeni stvari
Foto: Facebook Printscreen/Claudia Tenney

kurir tv

KOLIKO KAZNENE MERE AMERIKE UTIČU NA KURTIJA? Stević: Izjava američke kongresmenke Klaudije Teni mogla bi da promeni stvari

Politika -

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

Prema njenim rečima, usvajanjem ovog zakona bila bi uskraćena bilo kakva dalja pomoć SAD vlastima u Prištini, dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Kosovo
foto: Kurir televizija

Nijedan od ključnih zahteva Brisela i Vašingtona, među kojima su i održavanje novih izbora za lokalne samouprave u četiri srpske opštine i formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunjen.

Brisel je sankcije Kosovu uveo krajem juna, a one su obuhvatile ekonomske i političke mere. O ovoj temi u jurrnjem programu Kurir televizijie govorili su Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije i Lazar Stević, novinar, koji se Viberom iz Kosovske Mitrovice javlja u program.

kosovo
foto: Kurir Televizija

Stević je konstatovao da kaznene mere za Prištinu nisu naročito urodile plodom, jer Kurti i dalje ne ispunjava obećanja.

- Ono što vidimo na terenu, te mere nisu mnogo toga donele jer Aljbin Kurti nije i dalje sproveo ono što je obećao da će da sprovede i što je potpisano. Ovo što čujemo i što dolazi iz Amerike možda može malo promeniti stvari pogotovo zato što oni slušaju Ameriku. Ovo ih može pomerititi, a treba uzeti u obzir i da opozicija napada Kurtija i zbog mera i EU i Amerike - rekao je Stević i dodao:

- Ukoliko se zaista obustavi američka pomoć Kosovu to će biti veliki problem. Kosovo je takvo da se ozdržava i živi od tih donacija i to bi bio ogroman udarac za Prištinu i nadam se da će konačno krenuti u sprovođenje onoga što je potpisano, pre svega briselskog sporazuma.

kosovo
foto: Kurir Televizija

Miletić je izrazio sumnju u rešenost međunarodne zajednice da utiče na promenu politike Aljbina Kurtija.

- Ne vidim odlučnost međunarodne zajednice da Kurtija stavi na pravo mesto. Postoje pojedinačne inicijative, ali taj mehanizam koji je uspostavljen dole ne funkcioniše otkad je on došao na vlast. Ja ne vidim kako bi bilo šta moglo da se promeni ako se njemu ne uvedu ozbiljnije finansijske restrikcije. Veliki problem je u stvari jedan dobar deo američke administracije koji po inerciji deluje u istom smeru. Nemačka je jastreb politike koja je usmerena na Srbiju i srpski narod. Ideja nije da se uvede mir i stabilnost već da se vrši pritisak na Srbiju.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

06:31

SVAKA DRŽAVA IMA SVOJE KOSOVO Pešić UŽIVO iz Pariza o terorizmu: Napad se desio u mirnom kvartu! Više NIGDE NIJE BEZBEDNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track