"SRDAČAN SUSRET SA PRIJATELJEM EMANUELOM MAKRONOM" Vučić se sastao sa predsednikom Francuske, razgovarali o ključnim temama (FOTO)
Foto: Printscreen

svetski ekonomski forum

"SRDAČAN SUSRET SA PRIJATELJEM EMANUELOM MAKRONOM" Vučić se sastao sa predsednikom Francuske, razgovarali o ključnim temama (FOTO)

Politika -

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće do petka, 19. januara, u Davosu gde će prisustvovati godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Tokom boravka u švajcarskom gradu Davosu, Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, navodi se u saopštenju.

18.35 - Srdačan susret Vučića i Makrona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

- Srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom i razgovor o glavnim temama Svetskog ekonomskog foruma i perspektivama Srbije na evropskom putu. - Zahvalio sam predsedniku Makronu na tome što je deo svog izlaganja na WEF24 posvetio upravo našoj zemlji, rekavši da je EU dobar projekat za Srbiju koja je odabrala taj put, čime nam je na poseban način izrazio podršku - stoji u objavi predsednika Vučića.

17.57 - Premijer Španije obratio se Vučiću sa bine u Davosu

Premijer Španije Pedro Sančez tokom svog govora na svetskom ekonomskom forumu u Davosu direktno se sa bine obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je pratio njegovo izlaganje.

Govoreći na jednom od panela, Sančez je rekao da ga posebno raduje to što se Evropska unija otvara za Zapadnom Balkanu, kao i da je to region kojem su veoma posvećeni.

- Gledate u predsednika Vučića? - upitao ga je moderator, na šta je premijer Španije odgovorio:

- Da, on je dobar prijatelj Španije i mene lično. Drago mi je da ga opet ovde vidim.

Sančez je potom dodao:

- Mi smo vrlo posvećeni, Aleksandar zna, pristupanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. To će nam doneti dosta snage, kao i stabilnost tom delu Evrope.

Dvojica lidera su se i sastala, a Vučić je naveo da je Sančeza pozvao da dođe u Srbiju.

Na Instagram profilu predsednika Vučića, "budućnostsrbijeav", objavljen je isečak Sančezovog obraćanja, a lider Srbije izrazio je u opisu objave zahvalnost, poručivši: "Hvala dragi prijatelju".

17.55 - Vučić sa predsednicom ECB

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsednicom Evropske centralne banke Kristinom Lagarde.

- Sa predsednicom Evropske centralne banke Kristinom Lagarde o ekonomskim predviđanjima za 2024. godinu u izazovnom i složenom međunarodnom kontekstu, a posebno o perspektivama razvoja i merama monetarne politike ekonomija izvan EU, koje bi doprinele opštoj finansijskoj stabilizaciji.

17.40 - Vučić sa Sančezom: Veliki i iskren prijatelj Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom u Davosu.

- Sa velikim i iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančezom razgovarao sam o aktuelnim pitanjima naših bilateralnih odnosa, kao i o temama koje su obeležile ovogodišnji Svetski ekonomski forum u Davosu.

- Pozvao sam Sančeza da ponovo poseti Srbiju, kako bismo mu predstavili našu novu viziju Srbije i planove za Expo 2027 i razmotrili mogućnosti za dodatnu saradnju - navodi se u objavi predsednika Vučića.

16.52 - Vučić se sastao sa Plenkovićem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Davosu.

- Kratak razgovor sa Andrejem Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske za koje verujem da mogu i moraju da budu bolji u budućnosti - stoji u objavi predsednika Srbije.

16.20 - Vučić se sastao sa Havijerom Milejom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa novoizabranim predsednikom Argentine Havijerom Milejom.

- Imao sam čast da upoznam Havijera Mileja i verujem da ćemo sa Argentinom nastaviti dobru saradnju u budućnosti - stoji u objavi predsednika Srbije.

15.15 - Obraćanje Vučića iz Davosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Davosa gde će boraviti do 19. januara na Svetskom ekonomskom forumu.

14.20 - Vučić se sastao s Lajčakom. Otvoren razgovor s Miroslavom Lajčakom tokom Svetskog ekonomskog foruma o situaciji na KiM i pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju i mir i stabilnost regiona.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Ponovio sam da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku zasnovanu na dijalogu i međunarodnom pravu, ali i upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa, objavio je predsednik na zvaničnom Instagramu posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Vučić razgovarao je danas na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Lajčak se odvojeno sastao s Vučićem a treba i sa Aljbinom Kurtijem. Vučić, koji je u utorak u Davosu imao niz bilateralnih susreta, poručio je da najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese.

Vučić je u utorak razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o budućnosti Srbije, odnosima sa Prištinom i poboljšanju srpsko - američkih odnosa. "Za Srbiju je važno, i verujem moguće, da sa SAD izgradi odnose većeg poverenja i saradnje u budućnosti", naveo je Vučić na Instagramu. Džejms O’Brajan se u Davosu sreo i sa Lajčakom, kao i sa Kurtijem.

11.42 - Srdačan susret sa Katalin Novak. Srdačan susret sa Katalin Novak tokom Svetskog ekonomskog foruma. Razmenili smo mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, dešavanjima u regionu i daljem jačanju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa Srbije i Mađarske. I u narednom periodu nastavljamo da planiramo i radimo zajedno za bolju budućnosti naših zemalja, objavio je predsednik na zvaničnom Instagramu posle susreta sa predsednicom Mađarske.

Predsednik Srbije danas se prvo sastao s predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto i povodom tog susreta na zvaničnom Instagramu Budućnost Srbije napisao sledeće: "Sa predsedavajućom Saveta ministara BiH razgovarao sam na Svetskom ekonomskom forumu o jačanju sveukupne saradnje dveju zemalja, evropskom putu regiona i drugim aktuelnim pitanjima."

Vučić učestvuje na sesijama "Diplomatski dijalog" na temu Zapadnog Balkana, panelima "Vraćanje vere u globalni sistem" i "Izgradnja Evrope budućnosti", i diskusiji na temu "Novo evroazijsko svitanje".

Kurir.rs/RTS/Instagram Budućnost Srbije

Bonus video:

00:10

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track