EVROPSKA CENTRALNA BANKA: Evro na Kosovu nije zakonsko sredstvo plaćanja! Nema sporazuma sa Evropskom unijom
Foto: Shutterstock

EVROPSKA CENTRALNA BANKA: Evro na Kosovu nije zakonsko sredstvo plaćanja! Nema sporazuma sa Evropskom unijom

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je za RTS da "i Bisljimi, i Kurti i svi u Prištini koriste evro na divlje i oni se sada usuđuju da govore da je dinar protivzakonit i da nema pravo da bude na prostoru KiM". Kosovo, podsetimo, koristi evro "kao defakto valutu", pošto nema sporazume sa Evropskom unijom.

"Nikakav sporazum, nikakav dogovor tzv. Kosovo nikada nije potpisalo ni sa Evropskom centralnom bankom, ni sa Evropskom unijom. Pa ćemo posebno i to pitanje da otvorimo. Da vidimo oni koji su prekršioci evropskih normi, standarda i propisa, kako oni sada mogu da ukinu dinar koji je legalno na prostoru KiM", poručio je Petković.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Evropske centralne banke "Kosovo nije član EU, ali je jednostrano usvojilo evro 2002. godine i od tada ga koristi kao svoju defakto valutu".

"To znači da evro tamo nije zakonsko sredstvo plaćanja, već ga stanovništvo kao takvog tretira", objašnjava ECB.

Na sajtu Evropske komisije takođe piše da Kosovo koristi evro "kao defakto valutu, pošto nema sporazume sa Evropskom unijom".

"Ovo je u skladu sa starijom praksom korišćenja nemačke marke, koja je ranije bila defakto valuta na ovim prostorima", dodaje se u tekstu.

Evro kao zvanična valuta van Evropske unije

Za razliku od evra kao defakto valute, evro kao zvaničnu valutu koriste i neke nečlanice EU kao što su Monako, San Marino, Vatikan, Andora, koje su zaključile monetarne sporazume sa EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Ti sporazumi im daju za pravo "da proizvode ograničene količine kovanica evra sa sopstvenim dizajnom na nacionalnoj strani, ali ne i da izdaju evro novčanice".

Osim toga, i neke francuske prekomorske teritorije, koje nisu deo Evropske unije, takođe su potpisale sporazume sa EU. Međutim, oni ne izdaju sopstvene kovanice.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Bonus video:

05:41

KOSOVO NIJE MIT, NEGO ZAVET I ISTORIJSKA ČINJENICA! Đurđević Stamenkovski: Pogledajte! Zbog OVOGA je VIZNA LIBERALIZACIJA DOBRA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track