CVETKOVIĆ I MARINKOVIĆ U VAŠINGTONU SA EKOBAROM: Razgovor o unapređenju privredne saradnje Srbije i Sjedinjenih Država!
Foto: Kurir

CVETKOVIĆ I MARINKOVIĆ U VAŠINGTONU SA EKOBAROM: Razgovor o unapređenju privredne saradnje Srbije i Sjedinjenih Država!

Politika -

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković i predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva susreli su se danas u Vašingtonu sa pomoćnikom zamenika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju privredne saradnje dve zemlje i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Republici Srbiji koja je postala svojevrsni investicioni hab regiona.

Gabrijel Eskobar
foto: Kurir

Govorilo se i o potencijalnom prisustvu srpskih privrednika na jednom od najznačajnijih sajmova koji se u junu održava u Vašingtonu - Select U.S.

Ministar Cvetković je izrazio otvorenost Srbije za još više američkih investicija i prezentovao projekte koje će Srbija raditi u naredne tri godine sa posebnim osvrtom na EXPO 2027. Takođe se razgovaralo o daljoj podršci inicijativi “Otvoreni Balkan” od strane Amerike gde je Eskobar potvrdio potpunu američku posvećenost tom projektu koji nije samo ekonomski već i mirovni.

Cvetković je delegirao i pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje velike američke investitore u Srbiji, a Eskobar je odgovorio da će administracija ozbiljni da razmotri pozitivno rešenje ovog pitanja.

1 / 3 Foto: Kurir

Marinković i Eskobar su razgovarali o potrebi ponovnog uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine ali i da je preduslov daljih razgovora osnivanje Zajednice srpskih opština.

Marinković je izrazio zabrinutost povodom kontinuiranih pritisaka i agresije Kurtijevog režima na Srbe i izneo činjenicu da se Srbi sve više iseljavaju pod pritiskom i da to SAD nikako ne bi trebale da osmatraju sa distance već da izvrše pritisak na Kurtija kako bi napadi prestali i kako bi došlo do preduslova za razgovore o normalizaciji prvenstveno ekonomskih odnosa ali i normalizaciji života Srba posebno na severu pokrajine.

Cvetković i Marinković su zahvalili Eskobaru na velikoj podršci po pitanju ohrabrivanja američkih kompanija da ulazu u Srbiju sa posebnim akcentom na saradnju u okviru IT sektora i energetike.

Kurir.rs

Bonus video:

13:42

RUSKI NAPADI ĆE BITI SVE ŽEŠĆI! Kovač: Evropa mora da se oslobodi Amerike, Cvetković: Rusija radi isto što i NATO 1999

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track