Nikolić i Dačić na čelu tima za dijalog s Prištinom?
Foto: TANJUG

Formiranje tima do oktobra

Nikolić i Dačić na čelu tima za dijalog s Prištinom?

Politika -
Već sledeće nedelje predsednik Nikolić obavestiće premijera i političke prvake o sadržaju razgovora sa Ketrin Ešton u Njujorku

BEOGRAD - Vlada Srbije će najkasnije do sredine oktobra odrediti tim za direktne pregovore sa Prištinom, koji bi trebalo da vode najviši državni zvaničnici.

Već sledeće nedelje predsednik Tomislav Nikolić informisaće premijera i političke prvake o sadržaju razgovora sa Ketrin Ešton u Njujorku, a njegovi saradnici intenziviraće rad na državnoj platformi o našoj južnoj pokrajini.

Pošto je prvi čovek Srbije ponudio dijalog na najvišem nivou, očekuje se da za sto na kom će biti vruća kosovska tema sednu jake državne figure i brane "crvene linije" koje će sigurno biti navedene u planu za KiM.

Zasad su u igri dva scenarija kada je reč o sastavu pregovaračkog tima - da na čelu budu i premijer Ivica Dačić i predsednik Tomislav Nikolić, ili da razgovore operativno vodi prvi čovek Vlade, a da se krovna državna strategija priprema u saradnji sa šefom države.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić "mogao bi da dobije pločicu za pregovaračkim stolom", a "spekuliše se da bi naše interese mogli da brane i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Marko Đurić i predstavnici Srba iz pokrajine..., pišu Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja