PRIŠTINA PRISVAJA ONO ŠTO JE HTELA DA SATRE! Dobrilović: Crkve i manastiri pripadaju SPC i neće im poći za rukom da to otmu!
Foto: Milan Ilić

austrijski političar

PRIŠTINA PRISVAJA ONO ŠTO JE HTELA DA SATRE! Dobrilović: Crkve i manastiri pripadaju SPC i neće im poći za rukom da to otmu!

Politika -

Kandidat Slobodarske partije Austrije na predstojećim izborima za Evropski parlament Konstantin Dobrilović izjavio je da jednostrane mere Prištine ne doprinose dijalogu, ali i kritikovao mešanje socijaldemokrata i "zelenih" u unutrašnje stvari Srbije, ocenjujući da napad Andreasa Šidera na srpske vlasti posle izbora, zbog navodnih nepravilnosti, nije bio dobar potez, jer predstavlja zadiranje u unutrašnja pitanja jedne suverene države, prenosi Kosovo Online.

Komentarišući jednostrane mere prištinske vlade, poput najave ukidanja dinara, Dobrilović je podsetio da je stav FPO poznat, a to je da mora da se poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

- Mora se poštovati Rezolucija 1244 i sve druge rezolucije i dogovori koji su postigli Beograd i Priština. Međutim, često vidimo da Beograd ispunnjava svoje obaveze, a da se Priština drži nekih njenih principa, ne ispunjava dogovoreno, uz kritike Beograda, misleći da će tako sebi pomoći. Jednostrane mere su za svaku osudu, jer nije mogući doći do dijaloga, ako je samo jedna strana na njega spremna, dok druga nije, kao što Priština nije - naglasio je Dobrilović.

Za njega je, kao i po Rezoluciji 1244, KiM sastavni deo Srbije, i daleko od ozbiljne, demokratske, pravne države.

Naznačio je i da njegova stranka ne bi podržala nastojanja za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

- Moramo se držati međunarodnog prava. Ako bi svi kršili međunarodno pravo, onda nam ono u suštini i ne treba. Na osnovu Rezolucije UN 1244 Kosovo i Metohija nema šta da traži u međunarodnim organizacijama - poručio je Dobrilović.

Na pitanje u vezi sa pokušajima prištinskih vlasti da prisvoje srpske crkve i manastire, odgovorio je da su takvi pokušaji - nerealni.

- To su pokušaji prištinskih vlasti da svojataju nešto što nije njihovo. Postavio bih pitanje tim ljudima - kako svojatate nešto što ste u pogromima palili i rušili i hteli da satrete? Svojatate manastire i crkve koji su kulturna baština pod zaštitim Uneska. Znamo čiji su ti manastiri i hramovi, oni su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda koji čuva svoje svetinje. Svi ti pokušaji svojatanja nečeg što im ne pripada, neće imati uspeha - jasan je Dobrilović.

Saglasan je sa svojim stranačkim kolegom, nosiocem liste FPO na predstojećim evropskim izborima Haraldom Vilimskim, da još samo Srbija može pristupiti Evropskoj uniji.

- Srbija je ozbiljna država, to je pokazala poslednjih decenija ekonomskim razvojem i svim pravno-državničkim subjektima. Srbija je pokazala da joj je mesto u evropskoj porodici, dok se to ne može reći za ostale države u okruženju - ukazuje Dobrilović.

Kada je reč o napadima na Srbiju koji nakon parlamentarnih izbora u zemlji stižu iz redova socijaldemokratske frakcije i Zelenih u Evropskom parlamentu, kaže da svi oni predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track