Izborna skupština SNS: Vučić izabran za predsednika
Foto: Tanjug

Jednoglasno i uz aplauz

Izborna skupština SNS: Vučić izabran za predsednika

Politika -
Kurir saznaje da će za potpredsednike stranke biti izabrani Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić. Za predsednika Izvršnog odbora trebalo bi da bude izabran Radomir Nikolić, sin Tomislava Nikolića
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Aleksandar Vučić, dosadašnji v. d. predsednika Srpske napredne stranke, izabran je nešto pre 13 sati, jednoglasno i uz aplauz, za novog šefa stranke.

"Poštovani prijatelji, hvala vam na poverenju i podršci. Želim svima da se zahvalim što ste stvorili najveću i najjaču stranku. Zahvaljujem se posebno Tomi Nikoliću", rekao je Vučić, prekidan aplauzima, odmah po izboru.

"On je zaslužan što smo dovde došli...Pred nama je težak put. Moramo da budemo odgovorni. Jedan uz drugoga. Ostavljeni su nam spaljeni temelji. Moramo da gradimo kuću za sve građane Srbije. Volim SNS, volim vas. Volite svoju stranku i čuvajte je. na sledećim izborima naša pobeda mora da bude veća", rekao je Vučić.

Jorgovanka Tabaković je u odsustvu jednoglasno izabrana za zamenika predsednika SNS iako je zamrznula funkciju na šta je Vučić rekao: Nemamo pravo da se odričemo najboljih ljudi. Vučić je nedavno na pitanje da li će Tabakovićeva obavljati neku stranačku funkciju odgovorio da će, i ako bude imala neku stranačku funkciju, ta funkcija biti zamrznuta i neće se baviti stranačkim radom.

Kurir saznaje da će za potpredsednike stranke biti izabrani Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić. Za predsednika Izvršnog odbora trebalo bi da bude izabran Radomir Nikolić, sin Tomislava Nikolića.

Inače, vanredna sednica Skupštine Srpske napredne stranke, na kojoj je izabran novi predsednik strankepočela je danas oko 11 sati, a jedini kandidat za prvog čoveka SNS bio je v.d. predsednika Aleksandar Vučić. O 11 tačaka dnevnog reda izjašnjava se oko 4.000 delegata, a radni deo sednice zatvorena je za javnost.

Na svečanom delu Dačić, Dodik, Kukan, Grizlov...

Svečani deo sednice počinje od 17 sati i on će biti otvoren za javnost. Očekuje se da svečanom delu sednice prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je tu stranku osnovao 2008. godine. Nezvanično, očekuje se da na taj deo sednice dođu i premijer Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik, evropski poslanik Eduard Kukan...

Nikolić je bio i prvi predsednik SNS, a ostavku na to mesto podneo je pošto je izabran za predsednika Srbije, a stranku je od tada - kao v.d. predsednika - vodio Aleksandar Vučić.

Pozivi, za svečani deo sednice, upućeni su i predstavnicima više političkih stranaka kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Delegacija vladajuće Jedinstvene Rusije sa predsednikom Vrhovnog saveta te partije Borisom Grizlovom na čelu potvrdila je da će u Beogradu prisustvovati izbornoj Skupštini Srpske napredne stranke.

Vučić podmlađuje stranku

U obraćanju delegatima, pre no što je izabran za predsednika stranke, Aleksandar Vučić najavio je danas na početku izborne skupštine da će stranka "drastično" podmladiti rukovodstvo i da očekuje da njegov predlog prihvate prisutni delegati, njih 3.724. "Možda ti ljudi neće biti najbolje rukovodstvo, ali biće najmlađi i iskusniji od mnogih na političkoj sceni", rekao je Vučić u beogradskom Centru Sava. Nakon Vučićevog govora, počeo je radni deo sednice.

Izabrani potpredsednici Glavnog odbora SNS

Funkcioneri Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Goran Knežević i Bratislav Gašić danas su izabrani za potpredsednike Glavnog odbora naprednjaka, saopštila je SNS. Oni istovremeno obavljaju i funkcije potpredsednika stranke.

Za predsednika Izvršnog odbora izabran je Radomir Nikolić. Članove Predsedništva, kojih ima 30, GO će izabrati na prvoj narednoj sednici koja će, kako je novoizabrani lider naprednjaka ranije najavio, biti održana za dva do tri dana.

Naprednjaci će voditi Srbiju

Vučić je izjavio da je pred naprednjacima velika odgovornost i da će ta stranka voditi Srbiju u narednoj deceniji.Vučić je, obraćajući se delegatima vanredne izborne Skupštine, kojih je u Centru "Sava" prisutno 3.724, rekao da je SNS za četiri godine postojanja postigla neviđen uspeh, da je pred njom velika odgovornost i najavio da će SNS voditi Srbiju u narednoj deceniji. "Moraćemo sebe da menjamo i unapredimo da bismo to mogli da radimo sa uspehom", ocenio je Vučić.

Vučić je zahtevan šef

Nebojša Stefanović je u obraćanju delegatima na izbornoj skupštini SNS rekao da je Vučić zahtevan šef i uvek spreman da pomogne, ali da o njemu ne može da govori bez emocija jer mu je prijatelj. "Prvi dolazi u stranku i poslednji odlazi, a tako je i u Vladi. Radi i vikendom. Ja mu verujem, njegovoj čvrstoj ruci vodilji. Znaće da nas vodi i kada ne budemo na vlasti. I kada bude teško", rekao je Stefanović.

Biografija Aleksandra Vučića

Novi predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rođen je 1970. godine i diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, u Brajtonu, gde je boravio nešto više od godinu dana.

Član Srpske radikalne stranke postao je 1993. godine i iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini. U vladi narodnog jedinstva od 24. marta 1998. godine obavljao funkciju ministra za informisanje. Za poslanika u Skupštini SR Jugoslavije biran je tri puta, u Veće Republika prvi put u februaru 1998. godine, drugi put u maju 2000. godine i na saveznim izborima 24. septembra 2000. godine.

Bio je narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, član Administrativnog odbora i Odbora za ustavna pitanja, zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za kulturu i informisanje.

Početkom oktobra 2008. godine priključuje se osnivanju Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, u kojoj je bio zamenik predsednika, a posle ostavke Nikolića zbog izbora na dužnost šefa države, i vršilac dužnosti predsednika stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track